Παραγωγή αντισηπτικών γέλης, σύλληψη και κατασκευή εξελιγμένων ιατρικών εξοπλισμών… το Cern, όπου στεγάζεται ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, ρίχνεται με τη σειρά του στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (Cern) διαθέτει απίστευτα επιστημονικά μέσα, από τον χώρο της φυσικής και της πληροφορικής, που του επιτρέπουν να συμβάλει στην παγκόσμια μάχη εναντίον της νόσου Covid-19.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Cern αναφέρει πως συνέστησε μια ομάδα δράσης, η οποία θα εντοπίζει και θα προωθεί την πιθανή συνεισφορά των 18.000 ανθρώπων που αποτελούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητά του.
Στον Cern ανήκει πλέον, εκτός των ευρωπαϊκών χωρών και το Ισραήλ μεταξύ των μελών του, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγκαταλέγονται στα μέλη του παρατηρητές.
«Το Cern είναι ένα εργαστήριο πρώτης γραμμής της σωματιδιακής φυσικής και των τεχνολογιών που σχετίζονται. Για αυτόν τον λόγο διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες, όπως πολύ εξελιγμένες εγκαταστάσεις σύλληψης και πραγματοποίησης πρωτοτύπων και φυσικά τεχνολογιές αιχμής και σημαντικές γνώσεις στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής, όπως επίσης της βιομηχανοποίησης» υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια του οργανισμού Φαμπιόλα Τζιανότι.
«Αυτή τη στιγμή, θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους πόρους μας και τις ικανότητές μας για να συνεισφέρουν στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19», τονίζει στο δελτίο Τύπου.
Τα σχέδια που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι η παραγωγή ενός τόνου αλκοολούχου γέλης με στόχο τη διανομή του στις τοπικές ομάδες διάσωσης. Οι δυνατότητες που έχει το Cern σε ό,τι αφορά τη 3D εκτύπωση χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση της παραγωγής προστατευτικών εξοπλισμών όπως μάσκες και προστατευτικά από πλαστικό (πλέξιγκλας) που θα προορίζονται για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου της περιοχής.
Το πρωτότυπο ενός νέου αναπνευστήρα αναπτύχθηκε στα τέλη Μαρτίου. Ο αναπνευστήρας αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα ή που βρίσκονται στη φάση της ίασης, γεγονός που θα βοηθούσε στο να γίνει χρήση των αποτελεσματικότερων μηχανημάτων για τους σοβαρά ασθενείς, σύμφωνα με το Cern.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ