Κεφάλαια ύψους 7 έως 8 δισ. ευρώ συνολικά, είναι αυτά που αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία στήριξης που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι ο όποιος δανεισμός δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, σημειώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε στοχευμένα μέτρα σε τουριστικό κλάδο, ενέργεια, ακτοπλοΐα, μεταφορές και πρωτογενή τομέα.
Θα υπάρξει μια ακόμα επανάληψη τον επόμενο μήνα του πακέτου των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ίσως αυτό θα είναι διευρυμένο, όπως ανέφερε (στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ) ο υπουργός Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επαναληφθεί μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μέσω της οποίας χορηγείται ρευστότητα από τον προϋπολογισμό σε επιχειρήσεις με 1- 500 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι, έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 54.360 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών». Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι σήμερα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πλήγμα στην οικονομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την πανδημία, λέγοντας ότι στο Eurogroup έγινε λόγος για ύφεση 5%- 10%. Κάθε μήνας που είναι κλειστή η οικονομία μιας χώρας, φέρει απώλειες 2,5 μονάδων στο ΑΕΠ, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Πηγή: ΕΡΤ