Ουγγαρία: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα λήξει στα τέλη Μαΐου

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Ουγγαρία για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού πρόκειται να αρθεί στο τέλος του μήνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παραχωρήσει στο κοινοβούλιο τις ειδικές εξουσίες στα τέλη του μηνός» ανέφερε ο Όρμπαν κατά την επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική Σερβία.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε στις 30 Μαρτίου χορηγεί στον πρωθυπουργό την εξουσία να κυβερνά με διατάγματα μέχρις ότου η κυβέρνησή του να κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Στο εσωτερικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολλές φωνές κατηγόρησαν τον Όρμπαν ότι επωφελείται από την κρίση για να… αποδυναμώσει τη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Εξάλλου, από τα τέλη Μαρτίου, η αστυνομία είχε τη δυνατότητα να συλλαμβάνει τους Ούγγρους που επέκριναν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης τον τρόπο που διαχειρίζονταν την κρίση οι δημόσιες υπηρεσίες. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψει στην ομάδα των αδιαφιλονίκητα δημοκρατικών χωρών» η Ουγγαρία, σε βάρος της οποίας από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η διαδικασία για παραβιάσεις των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Η Βουδαπέστη απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί όταν τελειώσει η πανδημία. «Αυτή η ειδική εντολή (…) επέτρεψε στην κυβέρνηση και τον επικεφαλής της να παίρνουν γρήγορα σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις λόγω της επιδημίας. Όλος ο κόσμος θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να ζητήσει συγγνώμη από την Ουγγαρία για τις αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της», είπε ο Όρμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντρ Βούτσιτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ