Μήνυμα στους πολίτες της Θράκης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης, έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία λόγω της ματαίωσης της παρουσίας της στις εορταστικές εκδηλώσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, επικοινώνησε με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Ζαμπούκη, μέσω διαδικτύου.
Στο μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζει τη Θράκη, αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας και τη 14η Μαΐου, «μέρα ορόσημο τόσο για την Αλεξανδρούπολη όσο και για την Κομοτηνή, καθώς μετά από πολλές περιπέτειες και αγώνες, οι δύο αυτές πόλεις απέκτησαν την ελευθερία τους».
Σε μία ιστορική αναδρομή σημειώνει πως «αρχαιότητα, ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, τουρκοκρατία, άφησαν τα ίχνη τους στη Θράκη, αυτόν τον πολύπαθο τόπο, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι συγκρούσεων και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων. Δεν ήταν εύκολη η αρμονική σύμπλευση και ο δημιουργικός συγχρωτισμός τόσων εθνοτήτων στην περιοχή. Τις περιόδους της ακμής διαδέχονταν περίοδοι καταστροφών και διώξεων. Ωστόσο, ο επί αιώνες πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της περιοχής, διεύρυνε το νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών ενίσχυσε το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, βρίσκει την Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, σε μια δημιουργική και αναγεννητική πορεία. Σε μια περίοδο διπλής κρίσης, με τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας να κορυφώνονται και με την πανδημία να απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας, οι Θρακιώτες απέδειξαν για μία φορά ακόμα την υπευθυνότητα και την αγωνιστικότητά τους. Μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ψυχραιμία και υψηλό εθνικό φρόνημα, διαφυλάττουν τα ελληνικά σύνορα, τα σύνορα της Ευρώπης», συνεχίζει στο μήνυμα της η Π.τ.Δ. η οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι η πόλη «λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, να γίνει η βασική πύλη διασύνδεσης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., της Μεσογείου, της Ασίας και της παρευξείνιας ζώνης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ