Λέσβος: Διάσωση 36 παράνομων μεταναστών από Ιράν και Αφγανιστάν

Δεκαοκτώ ολόκληρες ώρες το Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσει σε επιχείρηση διάσωσης ακυβέρνητης βάρκας με 36 λαθρομετανάστες ανάμεσά τους έγκυος με αιμορραγία.

Η περισυλλογή της βάρκας με τους 36 παράνομους μετανάστες που ήταν ακυβέρνητη βόρεια της Λέσβου, έγινε τελικά αργά το βράδυ του Σαββάτου. Δεκαοκτώ ολόκληρες ώρες οι μεταναστες, 16 άνδρες, 10 γυναίκες 11 παιδιά και μία έγκυος που αιμμοραγούσε με καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Ιράν, βρίσκονταν στη βάρκα και το ελληνικό Λιμενικό αρνούνταν να προχωρήσει στην επιχείρηση διάσωσης. Η βάρκα είχε φτάσει πολύ κοντά στις ακτές της βόρειας Λέσβου, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των παράνομων μεταναστών που χρησιμοποιούσαν τα χέρια σαν κουπιά, σύμφωνα με το lesvosnews.net.

Θυμίζουμε ότι η μηχανή και τα καύσιμα του σκάφους είχαν αφαιρεθεί από νωρίς, μια πρακτική που συνηθίζεται στις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, έτσι το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο στο πέλαγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι αντέδρασαν στην άφιξη της βάρκας, και μέρος από αυτούς εγκλώβισε τους λαθρομετανάστες στην ακτή που ξεβράστηκαν ώστε να μην κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσα στο χωριό λόγω του κινδύνου να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι λαθρομετανάστες εταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στα Μεγάλα Θέρμα για να μπουν σε καραντίνα.

Τρεις επιβαίνοντες, εκ των οποίων δυο γυναίκες έγκυες, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΝ στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ καλά στην υγεία τους οπότε και επέστρεψαν στο λιμάνι της Πέτρας.

Αυτή είναι η τρίτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο μέσα στον Ιούνιο. Συνολικά στη Λέσβο τον Ιούνιο πέρασαν 108 πρόσφυγες και μετανάστες. Στα υπόλοιπα νησιά του βορείου Αιγαίου οι ροές παραμένουν μηδενικές από τον περασμένο Μάρτιο.