Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Κιλκίς η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. η οποία έφερε στο φως τρεις εγκληματικές οργανώσεις για τις οποίες συνελήφθησαν 14 άτομα μεταξύ αυτών και τρεις αστυνομικοί.
Στην σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται 147 συνολικά άτομα τα οποία έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος φαίνεται να δραστηριοποιούνται σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στην διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων και στην παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην μια από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις ως αρχηγός φέρεται να είναι ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ενέχεται σε 70 τουλάχιστον ανασκαφές για ανεύρεση αρχαίων και θησαυρών.
«Μας ξάφνιασε και μας δημιούργησε ανησυχίες το γεγονός ότι εμπλέκεται υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας και επίσης περισσότερα από εκατό άτομα. Περιμένουμε με αγωνία την εξέλιξη της υπόθεσης και σίγουρα υπάρχουν και άλλα άτομα που εμπλέκονται τα οποία βρίσκονται σε καίριες θέσεις» υποστηρίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο μεσημεριανό μαγκαζίνο, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.
Οι περισσότερες παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση χρυσού έγιναν στον Δήμο Παιονίας όπου μεταξύ άλλων η εγκληματική οργάνωση ανάσκαψε αρχαιολογικό χώρο, την αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ) χρησιμοποιώντας σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας.
Άγνοια δηλώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης για το κυνήγι θησαυρού στην περιοχή
«Δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου, εξάλλου οι οποιεσδήποτε ανασκαφές γίνονται σε μέρη απόμερα και μη προσιτά. Από μικρός άκουγα ιστορίες από τους παλαιότερους γιατί στην περιοχή μας ήταν το πέρασμα για την Γιουγκοσλαβία και την περίοδο του εμφύλιου, κάποιοι είχαν κρύψει στην περιοχή χρυσό. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας».
Για τους επίδοξους χρυσοθήρες και τον εξοπλισμό τους μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην Θεοδώρα Καρακιουλάχ, ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος ανιχνευτών μετάλλων και συστημάτων ασφαλείας.
Οι ανιχνευτές μετάλλων έχουν ευρεία χρήση, τονίζει και δεν είναι μόνο για χρυσό. «Οι ανιχνευτές μπορούν να ανιχνεύσουν σε βάθος ως 100 μέτρων και σε ακτίνα 500 μ, με το κόστος να ξεκινάει από 50 ευρώ ως 150.000 ανάλογα την χρήση».
Οι σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» είναι χιλιάδες στην Ελλάδα και πολλοί το κάνουν ως χόμπι, συμπληρώνει ο κος Αλεξανδρίδης. «Μας ζητάνε ανιχνευτές για να βρουν τις λίρες του παππού. Για να έχεις στην κατοχή σου ανιχνευτή θα πρέπει να έχεις την απαραίτητη άδεια, αν για παράδειγμα θέλεις να ερευνήσεις για λίρες, πέρα από την άδεια κατοχής του ανιχνευτή πρέπει να ζητήσεις και άδεια έρευνας από το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι εκσκαφής. Αρκετοί το έχουν κάνει επάγγελμα και ψάχνουν τις παραλίες για να βρουν κέρματα, κοσμήματα ή οτιδήποτε άλλο μόλις οι λουόμενοι αποσυρθούν»
Μέχρι και χάρτες κυκλοφορούν μεταφρασμένοι στα Βουλγαρικά, Τουρκικά και στα Αλβανικά. «Αρκετοί έχουν βρει θησαυρό και μπορεί να μην το παραδέχονται αλλά φαίνεται από την αλλαγή στην οικονομική τους κατάσταση» συμπληρώνει ο κος Αλεξανδρίδης, τονίζοντας ότι πολλοί έχουν χάσει την ζωή τους ρισκάροντας για να βρουν κρυμμένες λίρες και χρυσό όπως στην περίοδο της καραντίνας όπου έχασαν την ζωή τους τέσσερα άτομα σε βάθος 5 μέτρων σε σπηλιά στο Λουτράκι ψάχνοντας χρυσό.
Πηγή: thessnews.gr