Οι Ρώσοι επικύρωσαν με ποσοστό 77,92% τη συνταγματική αναθεώρηση που κυρίως επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση που ανακοινώθηκε χθες, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται «ψέμα» από την αντιπολίτευση.
Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, το «όχι» συγκεντρώνει 21,27%, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%.
Η ψηφοφορία, που προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθεί τον Απρίλιο, αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Για να αποφευχθεί μια υπερβολικά μεγάλη συρροή στα εκλογικά τμήματα, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μιας εβδομάδας, μέχρι την Τετάρτη, και οι ψηφοφόροι έπρεπε να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα και γάντια προστασίας.
Ουδέποτε υπήρξαν αμφιβολίες για την έκβαση που θα είχε το δημοψήφισμα: η αναθεώρηση είχε εγκριθεί στις αρχές του χρόνου από τη νομοθετική εξουσία και το νέο κείμενο του Συντάγματος διατίθεται ήδη προς πώληση στα βιβλιοπωλεία.
Ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτήρισε την ψηφοφορία αυτή «τεράστιο ψέμα» και κάλεσε τους οπαδούς του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Μία από τις πιο επίμαχες τροπολογίες δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν την επιλογή να διεκδικήσει δύο επιπλέον θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας, το 2024. Θα έχει έτσι τη δυνατότητα να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.
Η ανανθεώρηση εισάγει επίσης στο Σύνταγμα, αρχές τις οποίες υποστηρίζει ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών –πίστη στον Θεό, γάμο μόνο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου, πατριωτική εκπαίδευση– καθώς και κοινωνικές εγγυήσεις, όπως η τιμαριθμοποίηση των συντάξεων.
Σύμφωνα με τους επικριτές του Κρεμλίνου, η εξουσία πολλαπλασίασε τα τεχνάσματα για να εξασφαλίσει μια ηχηρή επιτυχία και μια ισχυρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, όπως για παράδειγμα μια λοταρία με δώρα για τους συμμετέχοντες και κουπόνια αγορών γι’ αυτούς που ψήφισαν ονλάιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ