Βέλγιο: Ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 κρουσμάτων του κορωνοϊού

Το Βέλγιο ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων νέου ϊού, έπειτα από μια σαφή αύξηση των διαγνωστικών τεστ που βγήκαν θετικά στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ως την Κυριακή καταγράψει 100.748 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 9.944 θανάτους, έπειτα από έναν πολλαπλασιασμό των τεστ που κάνει.

Το Βέλγιο βρίσκεται, κυρίως μαζί με την Ισπανία και την Σουηδία, στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Αυτό το σαββατοκύριακο είχε περίπου 8.600 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 6.800 στη Γαλλία, σύμφωνα με υπολογισμούς του AFP.

Κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού το Βέλγιο κατέγραψε περίπου 40.000 νέα κρούσματα, ενώ μια ανοδική τάση άρχισε να διαφαίνεται από τα τέλη του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sciensano, η τάση αυτή επιταχύνθηκε σαφώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έως ότου ξεπεράστηκε εκ νέου το όριο των κατά μέσο όρο χιλίων νέων κρουσμάτων καθημερινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης ως τη 15η Σεπτεμβρίου (στα 32.255 τεστ που γίνονταν κατά μέσον όρο καθημερινά το ποσοστό αυτών που ήταν θετικά ανερχόταν σε 3,4%).

Ο αριθμός αυτός δείχνει μια αύξηση 77% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (περίπου 600 κρούσματα καθημερινά), σύμφωνα πάντα με το Sciensano.

Την 14η Σεπτεμβρίου διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο 1.717 κρούσματα. Μόνον τον Απρίλιο υπήρχαν τέτοιοι αριθμοί. Ένα ρεκόρ 2.336 νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο είχε καταγραφεί στις 10 Απριλίου, την εποχή κατά την οποία και η θνησιμότητα έφτανε επίσης στα ύψη.

Η αύξηση των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου δεν συνοδεύτηκε από ανάκαμψη της θνησιμότητας, καθώς η μεγάλη πλειονότητα αυτών που ήταν θετικοί στον νέο κορωνοϊό είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, εξηγούν οι ειδικοί. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται λιγότερο γρήγορα και αυτός των θανάτων παραμένει σχετικά στα ίδια επίπεδα. Για έναν μήνα καταγράφονται από δύο ως πέντε θάνατοι την ημέρα.

Ωστόσο με σχεδόν 10.000 θανάτους από COVID-19, το Βέλγιο είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό απωλειών. Από την έναρξη της επιδημίας, οι αρχές ενέτασσαν στον απολογισμό των απωλειών και τους θανάτους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οφείλονται στην νόσο αυτήν, χωρίς αυτό να επιβεβαιωνόταν απαραίτητα από ένα τεστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ