Ινδία: Άνοιξε το Ταζ Μαχάλ παρά την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού

Το Ταζ Μαχάλ, το εμβληματικό μνημείο της Ινδίας, άνοιξε χθες ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες έπειτα από έξι μήνες που παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα παρά την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19.

Η Ινδία, με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, έχει καταγράψει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού μέχρι στιγμής και είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα μετά τις ΗΠΑ, με σχεδόν 100.000 νέες μολύνσεις να εντοπίζονται καθημερινά.

Όμως μετά το εθνικό απαγορευτικό που είχε κηρυχθεί στα τέλη Μαρτίου, το οποίο έχει αρχίσει να αίρεται σταδιακά από τις αρχές Ιουνίου και στέρησε από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους το εισόδημά τους, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να επιβάλει περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία, αίροντας τους περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, στην κυκλοφορία των τρένων, ανοίγοντας τα καταστήματα και τα εστιατόρια. Εξάλλου από χθες επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Ταζ Μαχάλ που παρέμενε κλειστό από τις 17 Μαρτίου.

«Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του απαγορευτικού. Οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ και έχει έρθει ώρα να ανοίξει εντελώς η χώρα», σχολίασε ο Αγιούμπ Σέιχ, 35 ετών, που εργάζεται σε τράπεζα και ο οποίος πήγε να επισκεφθεί το μνημείο μαζί με τη σύζυγό του και το μωρό τους. «Δεν φοβόμαστε τον ιό. Αν είναι να μολυνθούμε, θα μολυνθούμε».

«Όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν την covid-19, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, θα εφαρμόζονται», διαβεβαίωσαν οι αρχές ανακοινώνοντας πριν από 15 ημέρες την επαναλειτουργία του μνημείου.

Κάθε ημέρα θα επιτρέπονται μόνο 5.000 επισκέπτες, δηλαδή το ένα τέταρτο της συνήθους κίνησης. Τα εισιτήρια θα κλείνονται μέσω διαδικτύου και οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο Ταζ Μαχάλ συγκεκριμένες ώρες. Παράλληλα δεν επιτρέπεται να αγγίζουν τα μάρμαρα, ενώ ο διάσημος πάγκος όπου οι επισκέπτες κάθονται για να βγουν φωτογραφία έχει καλυφθεί με πλαστικό ώστε να μπορεί να απολυμαίνεται τακτικά.

«Κούραση»

Όμως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων δεν γίνονται σεβαστά σε όλη την Ινδία, και κυρίως στις αγροτικές περιοχές όπου αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Στην Ινδία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, επικρατεί κούραση σε ό,τι αφορά τα ακραία μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», εξήγησε ο Γκάουταμ Μενόν καθηγητής φυσικής και βιολογίας στο πανεπιστήμιο Ασόκα, ο οποίος προσθέτει ότι αναμένει άνοδο των κρουσμάτων.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία, παρά τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ που γίνονται καθημερινά στη χώρα, ξεπερνά τον επίσημο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον αριθμό των θανάτων (περισσότεροι από 86.000 μέχρι στιγμής), πολλοί από τους οποίους δεν καταγράφονται σωστά ακόμη και σε κανονικές περιόδους.

Όμως υπάρχει κάποια αντίσταση απέναντι στη χαλάρωση που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα σχολεία άνοιξαν και πάλι σήμερα για τους μαθητές ηλικίας 14 με 17 ετών, σε εθελοντική βάση. Όμως οι αρχές σε πολλά κρατίδια, όπως στο Μαχαράστρα και το Γκουτζαράτ, εκτίμησαν ότι είναι νωρίς.

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Πάρτα Τσάτερζι, υπουργός Παιδείας της Δυτικής Βεγγάλης. «Δεν βλέπω πώς μπορούμε να ξανανοίξουμε τώρα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Σε άλλες περιοχές τα σχολεία αρνούνται να ανοίξουν ή οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους.

«Προτιμώ ο γιος μου να χάσει τη σχολική χρονιά παρά να κινδυνεύσω να τον στείλω σχολείο», επεσήμανε η Νούπουρ Μπατασάρια, μητέρα ενός αγοριού εννέα ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ