Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν το πρωί του Σαββάτου πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας. Αρκετά άτομα, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, ζητούν να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.
Μετά τις 11, τα πνεύματα άναψαν μεταξύ ομάδας μεταναστών και δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους πρώτους να ξεκινούν πετροπόλεμο και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χρήση χημικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλάβει όλους τους χώρους στο Καρά Τεπέ, ακόμη και ταράτσες και τον προαύλιο χώρο μεγάλου σούπερ μάρκετ.
Όπως διαφαίνεται και μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί. Σημειώνεται, επίσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.
Μετανάστες πέρασαν το μπλόκο
Εκατοντάδες μετανάστες σύμφωνα με μαρτυρίες ξέφυγαν χτες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής κάτω από τα μάτια των αστυνομικών αρχών που περιπολούν στον Καρα Τεπέ. Οι μετανάστες χωρίς να τους αντιληφθεί κανένας μέσω τών βουνών του Καρα Τεπέ βγήκαν στον Συνοικισμό και από εκεί κατευθύνθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης.
Πόσο μόνιμο θα είναι το νέο ΚΥΤ που στήνεται στο πεδίο βολής; Μπορεί να γίνει μία νέα Μόρια; Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησαν στο Sputnik ο δήμαρχος της Μυτιλήνης κι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
O προσωρινός καταυλισμός που στήνεται από χθες στο πεδίο βολής, δίπλα από το Καρά Τεπέ ξεκινάει υποτίθεται εξ αρχής με την ταυτότητα να είναι «προσωρινός». Η δυναμική του θα μπορούσε να φτάσει τους 18.000 ανθρώπους αλλά σε αυτή τη φάση θα φιλοξενήσει περίπου 5.000 με 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές οι οποίες χωρούν έξι άτομα η κάθε μία. Οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν εντός τους θα περνούν πρώτα από έλεγχο και τεστ για Covid-19.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι κι η Μόρια με προσωρινή αποστολή δημιουργήθηκε και τελικά έφτασε τα πέντε χρόνια ζωής κι έπρεπε να καεί για να περάσει οριστικά στην ιστορία.
Σχολιάζοντας το θέμα στο Sputnik, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μας είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι χαρούμενος, βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται μετά από καιρό, με έναν τραγικό τρόπο μεν, αλλά αλλάζουν προς το καλύτερο για τους Μυτιληνιούς. Η κυβέρνηση μάς λέει ότι το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είναι λύση πρόχειρη και θέλουμε να το πιστέψουμε».
Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η κατάσταση αρχίζει να παίρνει σταδιακά έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα, όπως συνέβη και με την Μόρια, ο ίδιος μας είπε ότι αυτή τη φορά, οι νέοι τοπικοί άρχοντες του νησιού (εννοώντας κατ’ αρχάς τον ίδιο αλλά και τον δήμαρχο Στρατή Κύτελη) είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να μονιμοποιηθεί ο καταυλισμός, όπως συνέβη το 2015.
Την παραπάνω φράση επιβεβαίωσε στο Sputnik και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος μας δήλωσε: «Στο Καρά Τεπέ ο καταυλισμός είναι πρόχειρος, μας το διαβεβαίωσε η κυβέρνηση κι ο κος Σχοινάς.
Άλλωστε, για λόγους κοινωνικούς -μιας και ο καταυλισμός βρίσκεται στον αστικό ιστό- υγειονομικούς αλλά και πολιτικούς (σ.σ ο καταυλισμός γειτνιάζει με εθνική υπηρεσία υψηλής σημασίας) αυτός ο καταυλισμός που βλέπετε έχει μάξιμουμ σημείο ζωής ένα μήνα. Δεν αντέχει για παραπέρα.
Το υγειονομικό ζήτημα με τον κορωνοϊό, άλλωστε, παραμένει υπαρκτό κι είναι ένα ζητούμενο προς επίλυση και στον νέο καταυλισμό.
Αν θέλει κανείς να μας πιέσει για παραπέρα, δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί.
Το τι θα γίνει είναι ακόμα ρευστό- το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει όλοι οι Δήμοι να αναλάβουν μερίδιο κι ευθύνη, και αυτό δεν αφήνει έξω και τον έτερο δήμο της Λέσβου (σ.σ δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου είναι ο Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση πέρυσι το χειμώνα με τον κο Κύτελη για το θέμα της δημιουργίας κλειστής δομής στην Καράβα).
Το κλείσιμο της Μόριας είναι μόνο θετική εξέλιξη. Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει μια διστακτικότητα στο να πάρει αυτή τη στιγμή αποφάσεις. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις».
Πηγή: lesvosnews.net