Σ. Πέτσας: Παραμένουμε σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες

«Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα νέο, μεγάλο, δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Σε πολλές χώρες παρατηρείται δραματική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Ιρλανδία, φθάνουν στα όρια του lockdown»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι «η χώρα μας χάρη στην τήρηση των μέτρων από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να παραμένει σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με πολλές άλλες χώρες».

Επεσήμανε, ωστόσο, πως «τις τελευταίες μέρες υπάρχει, ιδίως μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων. Παρατηρείται, επίσης, σημαντική πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Πανελλαδικά, ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι η βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός. Βλέπουμε μία εικόνα επανάληψης της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, όπου οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να επέστρεψαν στην κανονικότητα προ κορωνοϊού», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Μήνυμα του πρωθυπουργού στις 7 για την πορεία της πανδημίας και ανακοίνωση νέων μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων είναι «είτε από κόπωση στην τήρηση των μέτρων είτε από χαλάρωση, να βλέπουμε πολλά κρούσματα σε νεότερες ηλικίες που είναι χωρίς συμπτώματα. Ασυμπτωματικοί οι ίδιοι, χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες και στους οικείους τους» και πρόσθεσε: «Έχουμε πει όμως ότι ο εχθρός αυτός είναι αόρατος. Και πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να φοβόμαστε να μην τον μεταδώσουμε και γίνουμε άθελά μας εστία διασποράς στην κοινότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν νοείται καμία αμέλεια και δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανευθυνότητα. Και βέβαια, είναι απαράδεκτο να γίνεται συνειδητή, προσχεδιασμένη παραβίαση των μέτρων. Γιατί είναι συνειδητή και προσχεδιασμένη η παραβίαση των μέτρων, που γίνεται με οργάνωση πάρτυ σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος με πελάτες ορθίους, χωρίς την τήρηση των αποστάσεων και της χωρητικότητας, ή σε χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η τιμωρία αυτών θα είναι παραδειγματική. Γιατί η εφήμερη χαρά λίγων, όταν γίνεται εστία διασποράς, μετατρέπεται σε συλλογική θλίψη».

Και ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η κυβέρνηση προχωρά σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, απευθύνει έκκληση σε όλους να τηρούν τα υφιστάμενα μέτρα και εντατικοποιεί τους ελέγχους για την τήρηση αυτών.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στις 7 σήμερα το απόγευμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Στο μήνυμά του θα τους ενημερώσει για το που βρισκόμαστε σήμερα στη μάχη με τον κορωνοϊό και θα ανακοινώσει νέα μέτρα προφύλαξης από αυτόν».

Η Αθήνα απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επεσήμανε πως «η χθεσινή – όγδοη κατά σειρά – τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Συνέπεσε, άλλωστε, με τους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Μια ηγεσία που – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές και αναπτύσσει επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι τον Καύκασο και βέβαια, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπου αναπτύσσει πειρατικές ενέργειες στη Κυπριακή ΑΟΖ και προκαλεί με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο. Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, υπογράφει άκυρα μνημόνια και ψηφίζει νόμους, παράνομους κατά το Διεθνές Δίκαιο καθώς αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς οργανισμούς με διεθνείς κανόνες. Παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».

Και συνέχισε: «Αφού δέχθηκε -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η ‘Αγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, προχώρησε στην πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων, προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Αντί για γόνιμες συζητήσεις, προβάλλει παράνομες απαιτήσεις. Και αντί να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, όπως υποκριτικά διατείνεται, τροφοδοτεί τρομοκράτες. Με μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη – όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου – η Τουρκία διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βόρειο Αφρική, απειλώντας την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύοντας τελικά την κοινή προσπάθεια, για εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Η Αθήνα -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Ελλάδα ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι δεν γίνεται μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα που απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και επαναλαμβάνουμε ότι αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο κομβική μεταρρύθμιση επ’ ωφελεία της κοινωνίας και της οικονομίας

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο αυτό, συνιστά μια κομβική μεταρρύθμιση επ’ ωφελεία της κοινωνίας και της οικονομίας. Μέσα από ένα νέο πλαίσιο – που είναι ολιστικό, επιχειρηματικά γόνιμο, κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καινοτόμο και, τελικά, εθνικά αναπτυξιακό – αντιμετωπίζεται το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους, που αποτελούσε βαρίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Το πλαίσιο αυτό:

– Ενισχύει τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική συνοχή, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας.

– Aπενοχοποιεί ενδεχόμενη οικονομική αποτυχία.

– Aπαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από βάρη του παρελθόντος, προκειμένου να ξανασταθούν στα πόδια τους, και

– Δίνει διέξοδο από μια οικονομική «φυλακή», προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία».

Εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην Ελλάδα

Πριν κλείσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε χθες από τις αγορές, για 4η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω της επανέκδοσης του 15ετούς ομολόγου. Αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με το ιστορικά χαμηλότερο επιτόκιο της τάξεως του 1,152%, όταν στην αρχική έκδοση του εν λόγω ομολόγου – την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία – στα τέλη Ιανουαρίου, προτού δηλαδή ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,911%».

Επισημαίνεται, τόνισε ο κ. Πέτσας, «τόσο η υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε από την επενδυτική κοινότητα – οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,4 φορές πάνω από το ζητούμενο ποσό – όσο και η εξαιρετική ποιότητα της χθεσινής έκδοσης, καθώς στη μεγάλη πλειοψηφία της καλύφθηκε από διεθνή χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και θεσμικούς επενδυτές».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα. Πρώτον, το κόστος δανεισμού μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο, και, δεύτερον, ο χρονικός ορίζοντας της έκδοσης φτάνει μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που καλυπτόταν η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους από τις αποφάσεις του Eurogroup τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε πριν από λίγο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων τακτικών συναντήσεών τους. Αυτή την ώρα έχει σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορες περιοχές της επικράτειας».

«Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η μεγαλύτερη ανησυχία» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας

«Δεν είναι στις επιλογές που θα ακούσετε από τον πρωθυπουργό απόψε το lockdown» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα πιο νωρίς και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι τα παίρνουν άλλες χώρες και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Απόδειξη ότι σήμερα μιλάμε για μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα όταν είμαστε ακόμη σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν φτάσει και σε πενταψήφια νούμερα όντας στο ίδιο περίπου μέγεθος με την Ελλάδα, όπως η Ολλανδία ή το Βέλγιο ή σε πολύ πιο μεγάλα νούμερα όπως η Γαλλία τις προηγούμενες εβδομάδες».

«Είμαστε αποφασισμένοι να παίρνουμε κάθε φορά τα αναγκαία μέτρα γιατί η δημόσια υγεία και η προστασία της δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εστίες μόλυνσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση και με το ηλικιακό προφίλ και με τις εστίες διασποράς. Έχουμε διαπιστώσει ότι για παράδειγμα στα σχολεία δεν υπήρχε ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή. Ήταν πολύ περιορισμένα τα κρούσματα που υπήρξαν στα σχολεία, η μεταφορά γινόταν συνήθως από έξω προς τα μέσα αλλά δεν γινόταν και δεν γίνεται μεταφορά μεταξύ των μαθητών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε ότι έγιναν προσλήψεις στην Παιδεία προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τον τέταρτο μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα κατά μέσο όρο μεταξύ των 33 χωρών και μόνο το 3% των σχολικών τμημάτων έχουν πάνω από 25 μαθητές.

«Στην παιδεία η εξέλιξη είναι πολύ ικανοποιητική και πολύ καλύτερη των προσδοκιών όταν άνοιγαν τα σχολεία πριν από περίπου 1,5 μήνα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να ανταποκρίνονται όπως πρέπει και του αξίζουν συγχαρητήρια» τόνισε.

Για τα ΜΜΜ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο αποσυμφόρησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που είναι το κυλιόμενο ωράριο, η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση με λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ η οποία θα ολοκληρωθεί με 200 λεωφορεία μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

«Από τη δειγματοληψία που έγινε την Τρίτη στο σταθμό του Συντάγματος είχαμε 3.046 τεστ ανίχνευσης και μόλις 29 από αυτά ήταν θετικά. Δηλαδή το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από 1 όταν στη χώρα είναι πάνω από 3. Άρα δεν είναι αυτή η εστία μετάδοσης ή δεν είναι τόσο μεγάλη εστία μετάδοσης όσο άλλες» είπε.

Επίσης ανέφερε ότι στο Θησείο σε δειγματοληψία που έγινε τη Δευτέρα βρέθηκαν μόνο 8 θετικά κρούσματα και η διάμεση ηλικία ήταν 21,3 έτη, που δείχνει ότι σε σημεία που υπάρχει χώρος για διασκέδαση, πέφτει πολύ ο μέσος όρος και η διάμεση ηλικία των θετικών κρουσμάτων. «Γιατί οι νέοι μας επέστρεψαν μάλλον απότομα σε μια κατάσταση κανονικότητας προ κορωνοϊού. Εφιστούμε ξανά την προσοχή και κάνουμε έκλυση στους νέους να προσέχουν διπλά και να μην γίνουν εστία μετάδοσης ούτε για φίλους ούτε για τους οικείους τους», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η μεγαλύτερη ανησυχία. Είναι στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, στις αποστάσεις και το να μην εφησυχάζουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπάργκο όπλων, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία φρόντισε να ενισχύσει την εργαλειοθήκη μέτρων που έχει η ΕΕ από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων του Αυγούστου και με ακόμη ένα καθοριστικό εργαλείο, αυτό του εμπάργκο όπλων που πλήττει την ισχύ της Τουρκίας και ενδεχομένως να την αναγκάσει να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Στην ουσία άνοιξε ένα δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη» είπε και αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης υπενθύμισε τις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες εξαγωγής για κρίσιμους εξοπλισμούς που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ σημαντικές και δείχνουν ότι ο δημόσιος διάλογος για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ έχει ανοίξει και εμείς μετατρέπουμε τη διπλωματία σε ένα δικό μας όπλο» είπε και προσέθεσε ότι «όταν μπαίνει εμπάργκο σε αμερικανικά αεροσκάφη που μπορεί να θίγουν νατοϊκά συμφέροντα, δεν μπορεί να μην μπαίνει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά υποβρύχια όταν μπορεί να θίγονται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν γίνεται η Ευρώπη να προμηθεύει σφαίρες την Τουρκία που μπορεί να στραφούν εναντίον της».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τελωνιακής ένωσης, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη αγορά για την Τουρκία περίπου 10% του ΑΕΠ της. Άρα όταν η Ευρώπη θέλει να εμφανίζεται στο ύψος των περιστάσεων πρέπει να αντιλαμβάνεται το μέγεθός της και τι πίεση μπορεί να ασκήσει σε κάποιον όταν θέλει να ταυτίσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα και γενικά το όνομά της με κάτι που προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι ανοιχτός ο δρόμος για το δικαστήριο της Χάγης για να διευθετηθεί αυτή η διαφορά που δημιουργεί εστία κινδύνου και ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για το εάν είναι πρόσφορες οι συνθήκες αυτή τη στιγμή, με τη διαρκή ανανέωση navtex στα όρια της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δίνεται το αντίθετο μήνυμα από την τουρκική πλευρά, ότι δεν επιθυμεί να καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Μακάρι να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά» είπε.

Τέλος, για το εάν θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης για την Covid, υπογράμμισε ότι «έχουμε προχωρήσει στην οριοθέτηση ενός πλαισίου για μια καμπάνια ενημέρωσης που θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Νοέμβριο και ταυτόχρονα έχουμε στο οπλοστάσιο μας και τα κοινωνικά μηνύματα, και ένα τέτοιο μήνυμα έχω στείλει στο ΕΣΡ, και έχει εγκριθεί και θα αρχίσει να προβάλλεται μέσα στις επόμενες ώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ