Με πολιτικές αποτιμήσεις αλλά και ως μία συνέχεια της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που εξελίχθηκε το προηγούμενο τριήμερο κατά την πρόταση δυσπιστίας, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, από το πρωί, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών και το πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε στο Σώμα ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, η συζήτηση θα διαρκέσει έως τις 16:00, οπότε θα ξεκινήσει η ψηφοφορία του νομοσχεδίου και των τροπολογιών. Με αίτημα του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του σχεδίου νόμου. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία 16 άρθρα του νομοσχεδίου (76, 77, 92, 100, 103, 137, 176, 197, 198, 217, 218, 219, 220, 221, 222 και 268), όπως για 16 άρθρα (16, 75, 77, 86, 102, 137, 167, 176, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 263 και 268) έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και το ΚΙΝΑΛ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο έρχεται για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «που έχουν διαμορφώσει το ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη των 234 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ανέφερε ότι «οι αιτήσεις για υπαγωγή στον “νόμο Κατσέλη”, που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια, ξεπερνούν τις 75.000, με τις μισές να έχουν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο του 2021 έως και το 2032, ενώ ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή χρεών. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν τις 25.682. Ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί για μικροκομματική κριτική να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο της.
Ο βουλευτής της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «την ώρα που διακυβεύονται τόσα πολλά για τη χώρα μας, την ώρα που ο ελληνικός λαός αγωνιά, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μία πράξη άκρατης ανευθυνότητας, καταθέτοντας μία εντελώς προσχηματική πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και αποδείξατε πως είστε η παράταξη που ενδιαφέρεται μόνο να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα. Επιτέλους, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα και το κομματικό σας ακροατήριο σάς έχει γυρίσει την πλάτη».
Ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος τόνισε ότι αυτός που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον Φεβρουάριο του 2019. Όπως επεσήμανε, αυτό το νομοσχέδιο είναι μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να καθαρίσουν τις εκκρεμότητές τους, για τις οποίες σύρονταν, κυριολεκτικά, σε αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως για την πρώτη κατοικία και τους συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν τον απάνθρωπο κίνδυνο της έξωσης, προβλέπει την πλέον αξιοπρεπή λύση.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επαναλάβει τον παλιό της εαυτό. Ακολουθεί τη ρητορική που ακολουθούσε το 2012-2014, με τις υπερβολές, τα μεγάλα λόγια και τον ακραίο λόγο. Επαναλαμβάνοντας την ίδια μεθοδολογία, το ίδιο μοτίβο, πιστεύοντας πως όπως και στην επιστημονική έρευνα, θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Όμως εδώ έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχει αλλάξει και το περιβάλλον. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες, στις οποίες πάτε να επανεκτελέσετε και να επαναλάβετε το ίδιο πείραμα. Η κοινωνία είναι αλλού. Οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «πρόταση φτωχοποίησης της κοινωνίας», υποστήριξε ότι δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελεί «το τελειωτικό χτύπημα» και προέβλεψε ότι «θα ζήσουμε σε καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες της Ισπανίας, όπου άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μέσα σε μια νύχτα». «Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε τη χώρα σε “εκχερσωμένο χωράφι” για να ευνοήσετε τους οικονομικούς κύκλους που εξυπηρετείτε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου ανέφερε πως με την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το κόμμα της, οι πολίτες έμαθαν τι είναι αυτό το ληστρικό νομοσχέδιο που σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ σκοπεύουν να ψηφίσουν. «Εμείς θα το καταψηφίσουμε και θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν επανεκλεγεί», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς αντιτάχθηκε -όπως είπε- στην προσέγγιση και στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. «Υιοθετεί από πάνω έως κάτω την αποκρουστική λογική που διαβάσαμε στην έκθεση Πισσαρίδη, που λέει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι καθυστερημένες», που «ταυτίζει τη διαδικασία ρύθμισης χρεών του φυσικού προσώπου με την πτώχευση των εταιρειών», τόνισε και αναρωτήθηκε: «Πώς ακριβώς θα επανεκκινήσει ένα πρόσωπο που δεν του αφήνετε τίποτα;». Ο κ. Παππάς επεσήμανε πως τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα -το πρωί- στο site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους διαψεύδουν όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όπως και ότι «ο κ. Μητσοτάκης σάς προετοίμασε χθες, με όσα ανέφερε, ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση, που έχουμε μεγαλύτερη και από την κρίση της αρχής της προηγούμενης δεκαετίας». «Έρχονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, όπου θα ενσωματώνονται και οι αρνητικές συνέπειες από την καθίζηση του τουρισμού», πρόσθεσε. Μάλιστα, σε υψηλούς τόνους, ο βουλευτής χαρακτήρισε ως «τερατώδες αυτό που ακούσαμε από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη πως το “μαξιλάρι” είναι δικό σας. Ειλικρινώς, σκέφτομαι αν ο χαρακτηρισμός του πολιτικού απατεώνα είναι μάλλον πιο μετριοπαθής από αυτό που θα έπρεπε να ακουστεί σε αυτήν την αίθουσα. Είναι αξιοθαύμαστο το θράσος, ειδικά ενός ανθρώπου που κρατάει αυτήν τη θέση στη δημοκρατία μας».
Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις βουλευτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ