Έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18-40 ετών να προσέχει ιδιαίτερα και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, απηύθυνε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αφού όπως είπε η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από αυτή την ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. «Φαίνεται ότι η συμμετοχή της στην επιδημία είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10-20% τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», είπε ο καθηγητής.
«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που υπάρχει μετά από τόσους μήνες πανδημίας, ωστόσο η πράξη έχει δείξει ότι με μικρές σχετικά θυσίες θα μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη διαφορά για την επιδημία και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα κρατάμε αποστάσεις αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους. Ο ιός σε μεγάλο ποσοστό δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πιο βασικός τρόπος για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς», σημείωσε.
Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημιολογική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο του αναμενόμενου και την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.
Αναλύοντας τα στοιχεία της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι, εκτός από τα σαφή ηλικιακά χαρακτηριστικά υπάρχουν και τα γεωγραφικά στοιχεία. «Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται. Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε περιφέρειες του πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά».
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιδημία της covid-19, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από 400 (σήμερα για πρώτη φορά πάνω από 600 διαγνώσεις) ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των πολιτών που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7 με 8 ανά ημέρα. Το κρίσιμο σημείο επίσης του συστήματος υγείας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα δηλαδή πάνω από 80.
Η πανδημία εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην υφήλιο με τον ρυθμό των 400.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, έχοντας φτάσει τα 41 εκατ. συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Η επιδημία στην Ευρώπη επεκτείνεται με ρυθμό 145.000 διαγνώσεων ανά ημέρα και 1.000 θανάτων ανά ημέρα. Το σύνολο των ασθενών που κατέληξαν με covid-19 στην Ευρώπη αγγίζει τα 240.000 άτομα.
Αναφέρθηκε σε χώρες όπως η Τσεχία η οποία έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων στην Ευρώπη ανά 100.000 πληθυσμού, με περίπου 5.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 70 θανάτους ανά ημέρα, όπου λόγω της εξαιρετικά βεβαρημένης κατάστασης έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανό εθνικό απαγορευτικό, ώστε να περιοριστεί η έκταση της επιδημίας. Το Βέλγιο με σχεδόν 900 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από covid-19 από την αρχή της πανδημίας -την τρίτη βαρύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως- βιώνει εκτεταμένη επιδημιολογική επιβάρυνση. Και ήδη έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στο επιστημονικό κομμάτι ο καθηγητής αναφέρθηκε στη συζήτηση για την προστασία που προσφέρει η ομάδα αίματος και τόνισε ότι τα στοιχεία μιλάνε για μία μικρή προστασία μόλις 10% των ανθρώπων που έχουν ομάδα αίματος 0. Και αυτοί οι άνθρωποι, είπε, να μην θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους.
Αναφέρθηκε τέλος στην επιλογή της Αθήνας για την εγκατάσταση των γραφείων του ΠΟΥ για την ποιότητα υγείας και ασφάλεια των ασθενών που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η επιλογή της Αθήνας σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πανδημία, ο συμβολισμός της απόφασης σε σχέση με το σχετικά καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρα μας μέχρι τώρα, δίνει σε όλους μας το κουράγιο να συνεχίσουμε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε μέχρι τη λήξη της πανδημίας», είπε. Προσέθεσε ότι ιδιαίτερο λόγο για την επιλογή της Αθήνας έχει παίξει και η σχετικά πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και υπενθύμισε ότι οι καπνιστές έχουν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για βαρύ covid-19 και έκανε έκκληση για προσπάθεια αποχής από το κάπνισμα όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ