Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με τις φωτογραφίες των κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά και τίτλο «Δεν είναι αθώοι», που μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» τόνισε ότι είναι πραγματικά ντροπή να βλέπουμε σήμερα ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο να απευθύνεται στον δημοκρατικό κόσμο.
«Όλοι οι Έλληνες ένιωσαν ανακούφιση και μια πίστη στη Δικαιοσύνη και στους θεσμούς που άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, βλέποντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Το σύνθημα “δεν είναι αθώοι” είναι ένα σύνθημα που ακούστηκε απ’ όλους τους Έλληνες και μέσα στην αναμονή για την απόφαση του Δικαστηρίου ταυτίστηκε με την οργή τους απέναντι σε νεοναζιστικά μορφώματα», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και Μητσοτάκη παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι της Χρυσής Αυγής. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «είναι μία απαράδεκτη και θα έλεγα πολύ χαμηλού επιπέδου στιγμή για την “Αυγή”, που είναι ένα ιστορικό έντυπο και πραγματικά λυπάμαι γι αυτό το πρωτοσέλιδο».
Συνεχίζοντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι κανονικά η εφημερίδα θα έπρεπε να πάρει αποστάσεις σήμερα ώστε να θεωρηθεί λάθος της αλλά εφόσον εξακολουθεί να υιοθετεί αυτή τη θέση «θα είναι μια μαύρη στιγμή στην ιστορία του εντύπου αλλά συνολικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υιοθετώντας τέτοιες πρακτικές δείχνει να διολισθαίνει από ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί την εξουσία ξανά στο περιθώριο μονοψήφιων ποσοστών».
Όσον αφορά όπως είπε την ουσία της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «οι άνθρωποι αυτοί οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Σαμαρά. Επί 4,5 χρόνια δεν είδαν να εξελίσσεται η δίκη με τους ρυθμού που θα έπρεπε, με διάφορες προφάσεις ενώ σε όλο το μεσοδιάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με διάφορους τρόπους χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο για κομβικά θέματα όπως ήταν το να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Ο πολίτης καταλαβαίνει ότι σε κομβικά σημεία της νεότερης ιστορίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή σε πολλές περιπτώσεις. Δυστυχώς. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση συνέπλευσε με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά ενώ ως κυβέρνηση χρησιμοποίησε ψήφους της ΧΑ κι έλεγε ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι στην περίπτωση του εκλογικού νόμου. Σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποίησε τη συμμετοχή της ΧΑ σε επικοινωνιακά σόου όπως στο Καστελόριζο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμη και μέχρι πρόσφατα είδαμε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τις ποινές, να μην υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κι όλα αυτά τα ζητήματα προκειμένου να φθάσει η ΧΑ μέχρι τις εκλογές του 2019 μήπως και μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ. Ευτυχώς οι πολίτες άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βασικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε να αφήσει τη ΧΑ εκτός Βουλής και το έκαναν».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια που κάνει η αντιπολίτευση είναι να δημιουργήσει μια σύγχυση. Εάν νομοθετήσουμε κάτι, δεν θα αφορά αναδρομικά την δίκη της Χρυσής Αυγής η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Φρόντισε γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσουν στα μαλακά». Πρόσθεσε επίσης πως «το πολιτικό σύστημα έπρεπε να κοιτάζει μπροστά κι εκεί που βλέπει μια ομοθυμία του ελληνικού λαού να αφήσει πίσω τέτοιου είδους ναζιστικά μορφώματα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχυση ο ΣΥΡΙΖΑ για να ψάξει να βρει από κάπου να πιαστεί προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματά του στο εσωτερικό του». Είπε επίσης χαρακτηριστικά πως «δεν εξαντλείται το θέμα της Χρυσής Αυγής. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Καταφέραμε σαν χώρα παρά τα 10 χρόνια κρίσης να αντέξουμε απέναντι σε τέτοιου είδους μορφώματα και να τα βάλουμε στην άκρη. Και δεν κατανοώ γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση εγκλωβίζεται σε αυτού του είδους τη συζήτηση και θέλει να στείλει στο βούρκο την πολιτική συζήτηση».
Αναφορικά με τον επιδιωκόμενο διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Βουλή, με πλαστές βεβαιώσεις που κατέθεσε η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «κανένα ρουσφέτι δεν έγινε σε ό, τι αφορά τον διορισμό της κ. Ζαρούλια. Όταν έγινε γνωστή η πρόθεση να προχωρήσει αυτός ο διορισμός, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδειξαν τα αντανακλαστικά τους το ίδιο βράδυ».
Για την οικονομία
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, σε σχέση και με την κρίση του κορωνοϊού, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «η ανεργία στην Ελλάδα δεν είχε την έκρηξη που είδαμε σε άλλες χώρες γιατί εφαρμόστηκαν μια σειρά από προγράμματα, στην αρχή απαγόρευση των απολύσεων, στη συνέχεια το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, διάφορες μορφές αναστολής εργασίας, στήριξη με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών,…» Ήταν όπως είπε «ένα πλέγμα που επέτρεψε η αύξηση της ανεργίας να μην είναι εκρηκτική αλλά ας το πούμε ‘ελεγχόμενη’. Αυτό που έχει σημασία είναι οι παρεμβάσεις που κάνουμε ώστε να μείνουν στη θέση τους οι επιχειρήσεις για να μην έχουμε ένα δεύτερο γύρο απολύσεων. Και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε αυτό γιατί έχουμε 6,8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες να ξεδιπλώνονται στην οικονομία, που θα δώσουν εισόδημα εκεί που δεν υπήρχε αλλά και θα στηρίξουν ευρύτερα τα νοικοκυριά». Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην προσπάθεια στήριξης όσων ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αλλά και οι δανειολήπτες, μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» και άλλων εργαλείων.
Για την υγειονομική κρίση και το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως «η κόπωση είναι ένας μεγάλος εχθρός καθώς είμαστε πολλούς μήνες σε αυτή την κατάσταση» και είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση. Ωστόσο επανέλαβε ότι «το θέμα δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή των υφιστάμενων. Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα που έχουμε πάρει, τα οποία είναι ήδη πολλά, τότε θα μπορέσουμε όχι απλώς να έχουμε σταθεροποίηση στην καμπύλη των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και να τη φέρουμε σε πτωτική τάση». Όπως χαρακτηριστικά είπε είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και η αναμενόμενη αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, λόγω και της συνύπαρξης του κορωνοϊού με τις εποχικές ιώσεις. Υπογράμμισε επίσης πως το ΕΣΥ διαρκώς ενισχύεται με νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά στην Αττική που εντοπίζονται προβλήματα, ωστόσο το ζήτημα είναι η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Επεσήμανε ως θετικό το γεγονός ότι θα έρθει το εμβόλιο σύντομα ακόμη κι αν παρατηρείται αυτή τη στιγμή μια άρνηση ή και επιφυλακτικότητα σε ένα μέρος του πληθυσμού για τον εμβολιασμό.
Για τα Βαρώσια
Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα Βαρώσια, επεσήμανε πως έχουμε καταφέρει «το πλέγμα όλων των δικών μας επιχειρημάτων να μην είναι πλέγμα επιχειρημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά της Ευρώπης, απέναντι στην Τουρκία. ‘Αρα η Τουρκία, όσον αφορά τις ενέργειές της στα Βαρώσια, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σημείο 18 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας όπου μιλάει ξεκάθαρα για τον σεβασμό των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ. Επομένως εδώ ο Ερντογάν θα βρει απέναντί του όλους τους Ευρωπαίους και τη Γερμανία και τη Γαλλία και όλες τις υπόλοιπες χώρες».
Επεσήμανε επίσης για το θέμα των διερευνητικών επαφών πως «θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι να πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016 για να λύσουμε τη μόνη μας διαφορά: την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών». Τόνισε ταυτόχρονα πως «για δε τις προκλήσεις στο Κυπριακό, είναι σαφές πως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 15 και 16 Οκτωβρίου θα βρει απέναντί της η Τουρκία όλη την Ευρώπη. Το θέμα δεν θα τεθεί μόνο από την Κύπρο ούτε μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τους υπόλοιπους».
Υπογράμμισε τέλος πως «η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι βασική κόκκινη γραμμή όλων των κυβερνήσεων όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης. Διαχρονικά. Για δε την Κύπρο υπάρχει πλήρης συντονισμός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ