«Είναι μια σημαντική ημέρα σήμερα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διότι στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων του πρωθυπουργού για τη μεταφορά του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού, οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα με τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας και ιδιαίτερα της ΜΟΜΚΑ. Έτσι ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των εργασιών, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν, φτάσαμε στο σημείο που έχει ήδη αρχίσει η κατεδάφιση των παλιών κτηρίων». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατά την αυτοψία στην παλαιά αμερικανική στρατιωτική βάση στον Ασπρόπυργο, όπου ήδη εκτελούνται εργασίες κατεδάφισης.
Μετά από ξενάγηση στο χώρο και συζήτηση για την πρόοδο των έργων με το διευθυντή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΜΟΜΚΑ), ταξίαρχο Μιχαήλ Κλούβα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «έτσι θα προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση και πιστεύουμε ότι πάλι θα είμαστε έτοιμοι πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ούτως ώστε να πάμε πλέον στην προκήρυξη του έργου για να μπορέσουμε μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, να προχωρήσει η κατασκευή πλέον του έργου».
«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία διότι διαμορφώνει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα μας, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της και σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες και για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας βέβαια και τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι, επιπλέον, «λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του έργου και γι’ αυτό το 80% των υλικών της κατεδάφισης θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των νέων φυλακών».
Ο κ. Οικονόμου, ευχαρίστησε εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όλα τα στελέχη που εργάστηκαν, περιλαμβανομένης της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την ΜΟΜΚΑ και το υπουργείο Άμυνας για την «σημαντική συμβολή του». Καταλήγοντας ο υφυπουργός επεσήμανε ότι συνεχίζονται «μια σειρά άλλων προσπαθειών για να δημιουργήσουμε και άλλης μορφής σωφρονιστικά καταστήματα και σε άλλες περιοχές ούτως ώστε πολύ πιο γρήγορα να έχουμε μια νέα κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας».
Στην έκταση στον Ασπρόπυργο, στην παλαιά αμερικανική βάση, θα κατεδαφιστούν συνολικά 23 κτίρια (κυρίως αποθήκες) για να απελευθερωθούν 160 στρέμματα για την κατασκευή του νέου δικαστικού και σωφρονιστικού καταστήματος της Αθήνας. Η κατεδάφιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες και κατόπιν θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου κατασκευής. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα δημιουργηθούν κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες. Το νέο κατάστημα θα διαθέτει προαύλια πτερύγων 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση, ανοικτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑμεΑ, κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία, χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ), σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριο. Επίσης, στο νέο κατάστημα θα κατασκευαστούν 7 δικαστικές αίθουσες, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη λειτουργία τμήματος Μεταγωγών.
Από την πλευρά της η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, απευθυνόμενη στο δήμαρχο Κορυδαλλού δήλωσε «τώρα μπορείτε να πείτε στους κατοίκους του Κορυδαλλού ότι αυτό το έργο είναι γεγονός».
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη σήμερα γιατί αυτές οι πρώτες κατεδαφίσεις αποτελούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου. Το νέο δικαστικό-σωφρονιστικό συγκρότημα Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού, είναι γεγονός. Θέλω να μιλήσω με ημερομηνίες: η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με τη ΜΟΜΚΑ, τη Μονάδα Μελετών του ΓΕΕΘΑ, τον Ιανουάριο του 2020. Δέκα μήνες μετά κατεδαφίζουμε τα παλαιά κτίρια στην παλαιά στρατιωτική βάση. Σε 10-15 ημέρες το πολύ θα έχουμε υποβάλει τον φάκελο με όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να έχουμε το προεδρικό διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την άδεια δόμησης του “νέου Κορυδαλλού”, του νέου δικαστικού σωφρονιστικού συγκροτήματος. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2021 περνάμε στη δημοπράτηση του έργου και σε περίπου ένα χρόνο από τότε, άρα στις αρχές του 2022 θα μπορούμε να κόψουμε την κορδέλα. Με λίγα λόγια η εξαγγελία του πρωθυπουργού μας είναι γεγονός και θα έχει λάβει σάρκα και οστά εντός του 2022» εξήγησε η κ. Νικολάου, η οποία επίσης ευχαρίστησε «όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γι’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια, τη ΜΟΜΚΑ, τα συναρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια».
Ο δήμαρχος, Νίκος Χουρσαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της οριστικής απομάκρυνσης των φυλακών από την πόλη του Κορυδαλλού. «Για την τοπική κοινωνία του Κορυδαλλού η απομάκρυνση των φυλακών είναι ένα έργο εμβληματικής σημασίας. Έχουν στο παρελθόν γίνει μια σειρά από σχεδιασμοί, οι οποίοι τελικά δεν βρήκαν κανένα αντίκρισμα. Σήμερα ζούμε μια ιστορική ημέρα γιατί βλέπουμε ότι με τη συνεργασία φορέων και υπουργείων παίρνει σάρκα και οστά μια εξαγγελία που έγινε περίπου πριν από ενάμιση χρόνο. Ακολουθούμε βήμα-βήμα όλα τα στάδια της οριστικής απομάκρυνσης έχοντας στοχοπροσήλωση σε αυτό το οποίο είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις διεκδικήσεις του κορυδαλλιώτικου λαού, απέναντι στο μέλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Γιατί, για όποιον δεν το γνωρίζει, οι φυλακές στεγάζονται δίπλα σε περισσότερες από 15 δομές, είτε αφορά σχολικές μονάδες είτε αθλητικές εγκαταστάσεις, που φιλοξενούν τα παιδιά της πόλης του Κορυδαλλού. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να φύγουν οι φυλακές και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη φορά πράγματι ακολουθείται πιστά» υπογράμμισε ο κ. Χουρσαλάς.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα για την έκταση που τώρα καταλαμβάνεται από τις φυλακές στην πόλη του, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θέλουμε να δημοπρατηθεί, όπως εξήγγειλε το ίδιο το υπουργείο, το έργο κατασκευής του νέου δικαστικού και σωφρονιστικού καταστήματος, που θα φιλοξενήσει, τον “νέο Κορυδαλλό” όπως έχουμε μάθει να λέμε. Κατόπιν, με το αρμόδιο υπουργείο και όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας θα επιδιώξουμε να κάνουμε πράξη τον αρχικό σχεδιασμό, δηλαδή να κάνουμε ένα πάρκο που θα έχει χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και θα αποδοθεί στον κορυδαλλιώτικο λαό. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μια σειρά από δραστηριότητες που θα καταστήσουν βιώσιμη τη λειτουργία του. Είναι στον κεντρικό ιστό της πόλης, απέχει ελάχιστα μέτρα από τον νέο σταθμό του μετρό, οπότε θα είναι πόλος έλξης και επισκεψιμότητας για την πόλη μας και θέλουμε να είναι ουσιαστικά και ένας χώρος, ο οποίος όχι απλά θα φιλοξενήσει τους Κορυδαλλιώτες αλλά θα αναπτύξει και τη δραστηριότητα της πόλης. Αυτή τη στιγμή οι φυλακές καλύπτουν περίπου 200 στρέμματα».
Η συμβολή της ΜΟΜΚΑ για την υλοποίηση αυτής της πρώτης φάσης του έργου ήταν καθοριστικής σημασίας, αφού, όπως εξήγησε ο ταξίαρχος Μιχαήλ Κλουβάς, εργάστηκε για να εκδοθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ουσιαστικά επιτρέπει σε αυτή την έκταση, την ανέγερση του νέου καταστήματος των φυλακών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, μετά από διαβούλευση, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Επιπλέον, η ΜΟΜΚΑ συμβάλλει και με μηχανήματα έργου στην κατεδάφιση. Η επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης έγινε από επιτροπή, με βάση αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει ήδη περάσει εδώ και μερικούς μήνες στην κυριότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ