ΠΟΥ: Ο κόσμος να προετοιμαστεί «για το χειρότερο» σενάριο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι, παρά τη σοβαρότητα της πανδημίας της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο και έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια, είναι επείγουσα ανάγκη ο κόσμος να προετοιμαστεί «για το χειρότερο» σενάριο.

«Είναι ένα σήμα συναγερμού», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος. «Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ράιαν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά θανατηφόρα παθογόνα. Αν και παραδέχτηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες». Θεωρεί κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».

Ο συνάδελφός του και σύμβουλος στον ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε», τόνισε. «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ