Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις

“Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και ευελιξία ώστε η χώρα μας να καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο της υγειονομικής κρίσης και να εισέλθει σε τροχιά υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που δικαιούνται οι επόμενες γενιές”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον σχεδιασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου ανάκαμψης.

Η σημερινή είναι ίσως η πρώτη φορά, που ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε τόσο υψηλούς τόνους στην απάντηση που έδωσε στην πρόεδρο και τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής , οι οποίοι είχαν προηγηθεί στο βήμα της Βουλής και είχαν επίσης επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση.

Ο κ. Σταϊκούρας αφού επισήμανε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος της υγειονομικής κρίσης, έτος στο οποίο οι αντοχές των πολιτών δοκιμάστηκαν, οι κοινωνίες αισθάνθηκαν ανασφάλεια, οι ελευθερίες των ανθρώπων περιορίστηκαν, οι κοινωνίες κλυδωνίστηκαν, τα εθνικά συστήματα υγείας πιέστηκαν και δυστυχώς πολλές ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αναταράξεις. “Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η πρόεδρος και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση, στην οποία εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί την αντιμετώπιση της κρίσης και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής”, είπε ο υπουργός Οικονομικών που κατηγόρησε το Κίνημα Αλλαγής για “ατεκμηρίωτες και άστοχες αναφορές” για “ανευθυνότητα”.

“Η κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματική κοινότητα ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατό μικρότερες και αναστρέψιμες”, ανέφερε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενισχύοντας τη ρευστότητας των επιχειρήσεων και ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση. “Αυτό έχει αναγνωριστεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επισημάνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις”, είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2020, “παρά την υγειονομική κρίση, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν είναι αισθητά μικρότερος από το 2019, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ήταν τριπλάσιος. “Η κυβέρνηση ωστόσο δεν θα σταματήσει εδώ. Συνεχίζει και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αίσθημα δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μακρυά από θριαμβολογίες και κινδυνολογίες. Ζούμε μέσα στην οικονομία και την κοινωνία και όχι σε γυάλινους πύργους. Κατανοούμε τους προβληματισμούς, ακούμε το σφυγμό, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, σεβόμαστε τις αγωνίες της κοινωνίας, έχουμε αίσθημα της ευθύνης, αντιδρούμε με αμεσότητα, διαχειριζόμαστε με ταχύτητα και με ευελιξία τις συνέπειες της κρίσης, ενεργούμε με ψύχραιμη, καθαρή και συγκροτημένη σκέψη”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “επιδιώκουμε να ελαχιστοποιούμε τα λάθη και να περιορίζουμε τις παραλείψεις. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες επιδεικνύουμε μαζί με την κοινωνία, υπομονή. Αναδεικνύουμε αντοχές. Ωστόσο δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είνα σταδιακή, όχι άμεση. Ωστόσο μαζί με τις προκλήσεις, αναδεικνύονται και ευκαιρίες τις οποίες, ως χώρα οφείλουμε με δυναμισμό, να αξιοποιήσουμε, μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας: ιστορικά, γεωγραφικά, γεωπολιτικά, περιβαλλοντικά. Προχωράμε μαζί με το καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και μαζί με τα όπλα για την αντιμετώπιση της νόσου στο πεδίο των εμβολιασμών”. Στο κλίμα αυτό ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “πάνω σε αυτά πρέπει να στηριχθούμε ώστε η χώρα να καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο της υγειονομικής κρίσης και να εισέλθει σε τροχιά υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που δικαιούνται οι επόμενες γενιές”.

Το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είπε ο υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση προχωράει στην αξιοποίηση του άρθρου 3.12 του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, με διατάξη νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. “Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν”, είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προχωράει εντατικά την τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου, από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η κυβέρνηση συμμετέχει με προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, για την επικαιροποίηση, τη βελτίωση και την επέκταση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν αντικείμενο υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα καλύτερα δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να αντιδράσει γρήγορα, για την ανάσχεση της ύφεσης και των κοινωνικών προβλημάτων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η αμεσότητα της αντίδρασης της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρώτη δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε ήδη από τις 9 Μαρτίου 2020.

“Στη συνέχεια διευρύναμε, επεκτείναμε και εμπλουτίσαμε τις παρεμβάσεις μας, καλύπτοντας, σε κάθε φάση της υγειονομικής κρίσης, έγκαιρα και αποφασιστικά, τις ανάγκες που προέκυπταν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να απλώσουμε «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το συνολικό ύψος κεφαλαίων προς επιχειρήσεις, με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ 2014-2020 [δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια], διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2020, από σύνολο 6,9 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, σωρευτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχει στόχο αφενός, να αποτελέσει στέρεα βάση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, και αφετέρου, να αναπροσανατολίσει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή.

Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες:

* αφενός ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και ενισχύοντας αναπτυξιακές δυνατότητές της,

* και αφετέρου αντανακλούν κομβικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση.

Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στις επικρίσεις ότι το σχέδιο ανάκαμψης δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης. “Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τέθηκε σε διαβούλευση, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως αρμόδιο θεσμικό όργανο, απέστειλε ήδη τη θετική γνώμη της και αναλυτικές προτάσεις δράσης σε κάθε έναν από τους τέσσερις Πυλώνες Στρατηγικών Κατευθύνσεων του Σχεδίου και επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει να προωθεί τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάρκεια τόσο της εκπόνησης του τελικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και της εφαρμογής του».

Ταυτόχρονα, μέσω του opengov.gr ή κατόπιν πρόσκλησης, κατατέθηκαν σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα και φορείς”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντάξει σχετική έκθεση για τη διαβούλευση, που θα αξιοποιηθεί τόσο στη σύνταξη του τελικού σχεδίου, όσο και στη συνέχιση του σχετικού δημόσιου διαλόγου.

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεσή του, προς συζήτηση, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έθεσε, ως πρώτη προτεραιότητα, τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την προστασία, “όσο είναι εφικτό”, των εισοδημάτων των εργαζομένων, “και τα κατάφερε ικανοποιητικά, καλύτερα από πολλές άλλες χώρες”.

“Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, όλες οι εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και στοιχεία αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των εργαζομένων, πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ότι, μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αυτών, η απώλεια περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλά και στο σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι “η επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος στα χρήματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.

Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε την γκρίζα οικονομία

«Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Κυρίως, τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. «Την υγιή επιχειρηματικότητα θα συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε. Για παράδειγμα, δεν νομίζω να είναι φυσιολογικό κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν τζίρο αναφοράς 150 ευρώ το μήνα, το 2019. Είναι στοιχείο προβληματισμού και αυτό θα το δούμε στην πορεία. Άρα στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει της μικρές επιχειρήσεις.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανεύθυνης πλειοδοσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν άκουσα το συνολικό ποσό των προτεινόμενων μέτρων”», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής. «Είπατε μια σειρά από μέτρα. Πείτε το συνολικό κόστος. Ένα νούμερο σας ζητώ. Εμείς λέμε ότι το συνολικό κόστος, αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό, είναι 7,5 δισ. Εκεί που υπάρχουν κάποια μηδενικά, είναι γιατί δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, βλέπετε ένα μηδενικό στην αποζημίωση των ακτοπλοϊκών γραμμών. Δεν ξέρουμε, τον Νοέμβριο του 2020, πώς θα είναι οι ακτοπλοϊκές γραμμές τον Ιούλιο του 2021. Όμως από το αποθεματικό των τριών δισ., θα κατανεμηθούν πόροι στις γραμμές. Αυτό θα γίνει όταν έχουμε εικόνα του βαθμού που πρέπει να ενισχύσουμε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με την Επιστρέπτεα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιμένουν λίγες ημέρες τα στοιχεία. Πάντως, «η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις έχουν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020, σε σχέση με το 2019. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: «Θα περιμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΦΠΑ προκειμένου να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα». Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, «σκοπός είναι να εκταμιευθούν πόροι, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας».

Αναφορικά με το χρονικό εύρος των μέτρων στήριξης και το ενδεχόμενο αυτά να ισχύσουν και το 2022, ο υπουργός επισήμανε: «Εμείς δεν αποφασίζουμε εν κενώ. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές» ενώσχολιάζοντας την προτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα να είναι μόνιμα, είπε: «Πώς θα δεσμευτώ ενώ η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας; Και ενώ υποχρεωνόμαστε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ακολουθούμε συγκεκριμένες πολιτικές στην χρονική παρένθεση του κορονοϊού; Έχουμε εφαρμόσει όμως πολλές μόνιμες πολιτικές μειώσεων φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».

Όπως, ωστόσο, υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεσμεύεται, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθει στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως έκανε και στο παρελθόν, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο υπουργός είπε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ως στόχο την αποφυγή της πτώχευσης. Είπε δε ότι για την πρόληψη της πτώχευσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και την αντιμετώπιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. «Υπάρχουν 240 δόσεις που σώζει ο πολίτης όλη την περιουσία του. Εάν ωστόσο ένας οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει πτωχεύσει και σε αυτή την περίπτωση ο νόμος μιλάει για απαλλαγή από όλες τις οφειλές, εφόσον δεν είναι δόλιος, ώστε να έχει δεύτερη ευκαιρία. Και φυσικά, προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, ο υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση βοηθάει ενήμερους δανειολήπτες. Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις, μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Έχουν ήδη λάβει έγκριση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 74.420 αιτήσεις, επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι. «Εμείς θα βοηθάμε τους πολίτες και όταν αρθεί η αναστολή», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι βοήθεια θα έχουν και οι επιχειρήσεις για να στηριχθούν στα επόμενα βήματά τους.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νοικοκυροσύνη το ταμείο της χώρας, θα συνεχίσουμε νε εργαζόμαστε με στιβαρότητα, με σεμνότητα και με υπευθυνότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η οικονομία το συντομότερο δυνατό και η κοινωνία να παραμείνει όρθια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ