Κ. Χατζηδάκης: Παράταση των επιδομάτων ανεργίας κατά 2 μήνες

Την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λήγουν, για άλλους δύο μήνες προαννηγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μέσω της ΕΡΤ. Ο υπουργός είπε πως σήμερα θα ανακοινωθούν νέες ενισχύσεις, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων.

Πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμοζεται το μέτρο της αναστολής εργασίας και να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους, με τον όρο να μην απολύονται οι εργαζόμενοι. Ότι ίσχυε μέχρι τωρα, συνεχίζει να ισχύει, είπε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί δεν πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά πως ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής τους 12 μήνες της πανδημίας.

Η ενίσχυση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά το μέσο όρο της ΕΕ. Μόνο από αυτό το υπουργείο, έχουν δοθεί 3,5 δισ. ευρώ σε ανέργους για την στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε ο υπουργός.

Οσον αφορά στο πώς δηλώνονται οι αναστολές, διευκρίνισε πως στο σύστημα Εργάνη η διαδικασία είναι πλέον προαναγγελτική, ώστε να αποφεύγονται παραβατικές μεθοδεύσεις, και να στηριχθούν αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αναφερόμενος στο λοκντάουν είπε ότι ένας από τους λόγους, πέραν του βασικού λόγου του υγειονομικού, για τους οποίους επιβάλλεται, είναι ότι αν και στην οικονομία αφήσουμε το πράγμα να εξελιχθεί χωρίς έλεγχο, δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις. Όσο νωρίτερα «κλείσουμε» το θέμα από υγειονομικής πλευράς, όσο νωρίτερα το αντιμετωπίσουμε, τόσο καλύτερα το κράτος θα χειριστεί και το θέμα των επιδοτήσεων, της στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων, δήλωσε.

Παράλληλα είπε πως το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη για την επόμενη μέρα για την εργασία, την κατάρτιση και την επιδοτούμενη απασχόληση.

Από τις πρώτες μέρες έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε από την Ε.Ε., δεν είναι εποχή για να κάνει κανείς λάθη σε αυτόν τον τομέα, είπε ο κ. Χαζηδάκης.

Στη βιομηχανία εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές, με εξαίρεση ωστόσο τον τουρισμό – εστίαση και το λιανεμπόριο. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς τους κλάδους, η έγνοια μας είναι διπλή. Κάνουμε μια εντατική δουλειά για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζοντας στις πολιτικές της επιδοτούμενης απασχόλησης και στα προγράμματα και κατάρτισης και επανακατάρτισης, με ειδική έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Θα στηριχθούν σε αυτά τα προγράμματα για την επόμενη μέρα και θα δοθεί έμφαση και σε απόκτηση προσόντων, είπε.

Τροπολογία για απόδοση ενός αριθμού εθνικών συντάξεων, με αναδρομική ισχύ

Σε σχέση με τις εκκρεμείς είπε πως το κράτος δεν υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις του στον τομέα αυτό, ωστόσο συνεχίζεται μια σοβαρή προσπάθεια και το 2020 δόθηκαν 31% περισσότερες συντάξεις σε σχεση με το 2019. Έχουμε 155.000 κύριες, περίπου τόσες επικουρικές και παράλληλες συντάξεις που εκκρεμούν. Κάνουμε προσπάθεια με τροπολογία στη Βουλή να αποδοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων και να δοθεί αναδρομικά από τη στιγμή της αίτησης. Είναι για εμάς η νούμερο ένα πρόκληση, τόνισε.

Για τις νέες συντάξεις είπε πως ανάλογα σε ποιες κατηγορίες ανήκουν – διότι σε κάποιες βγαίνει ήδη ψηφιακά- σε τρεις φάσεις μέσα στο 2021 να μπορούν και αυτές να διευθετούνται άμεσα με αυτόν τον τρόπο. Υπενθύμισε δε πως έχουν ανακοινωθεί 10 επιπλέον μέτρα για το θέμα. Κάνουμε συστηματική προσπάθεια αλλά χρειάζεται χρόνος, είπε. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Σε δύο μήνες περίπου, ίσως και περισσότερο, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να καταβάλλει αυτές τις εθνικές συντάξεις, είπε ο κ. Χατζηδακης.

Για τα αναδρομικά των κληρονόμων είπε πως δεν δίνονται όλα τα χρήματα σήμερα, παρά μόνο σε όσους είχαν υποβάλλει τα χαρτιά τους εγκαίρως και παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για λεπτομέρειες και χρονοδιάγραμμα τονίζοντας ότι πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τα στοιχεία τους σωστά για να προχωρήσει η πληρωμή.

Καταλήγοντας είπε πως θα δοθεί βάρος και στο θέμα της σωστής ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τις κοινωνικές υπηρεσίες, μέσω της αναβαθμισης των σχετικών ιστοσελίδων, των των τηλεφωνικών κέντρων, ενώ και τα ΚΕΠ «θα μπουν στο παιχνίδι».

Πηγή: ΕΡΤ