Οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τον τεράστιο διαστημικό βράχο όταν αυτός περάσει κοντά από τον πλανήτη μας στις αρχές Μαρτίου.
Με το όνομα του αιγυπτιακού θεού του Xάους, ο Άποφις με διάμετρο 340 μέτρα, εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους αστρονόμους του Εθνικού Παρατηρητηρίου Kitt Peak της Αριζόνα τον Ιούνιο του 2004.
Αυτό που τον έκανε “διάσημο” εκείνη την εποχή, ήταν το γεγονός ότι είχε πιθανότητα 2,7% να χτυπήσει τη Γη το 2029, ωστόσο αυτό αργότερα αναθεωρήθηκε σε μόλις 1 στις 150.000.
Οι αστρονόμοι δεν χρειάζεται όμως να περιμένουν μέχρι το 2029 για να παρατηρήσουν τον αστεροειδή. Την Παρασκευή 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Άποφις θα περάσει κοντά από την Γη, δίνοντας στους επιστήμονες την ευκαιρία να τον μελετήσουν εκ των προτέρων.
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αφού θα περάσει 40 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης. Ωστόσο το 2029 θα περάσει αρκετά πιο κοντά, μόλις 19.794 μίλια από τον πλανήτη μας.
«Αυτό συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε 1.000 χρόνια, οπότε προφανώς δημιουργεί ένα μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε η επιστήμονας Μαρίνα Μπρουζόβιτς από το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το livescience.com.
Η παρατήρηση και μελέτη του Άποφι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τους αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα και θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με έναν άλλο, πιο επικίνδυνο στο μέλλον.
“Ο Άποφις είναι ένας από τους περίπου 2.000 γνωστούς, μέχρι τώρα, δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς”, δήλωσε ο Πωλ Χόντας του Κέντρου Μελετών για Αντικείμενα Κοντά στη Γη (CNEOS).
“Παρατηρώντας τον Άποφι κατά το πέρασμα του το 2029, θα αποκτήσουμε σημαντικές γνώσεις, που θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα του πλανήτη μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ηλίας Σιατούνης