Πριν από 2.600 χρόνια ο Ιπποκράτης έφτασε στην Αττική, μετά από πρόσκληση του Περικλή, για να αντιμετωπίσει τον φοβερό λοιμό της Αθήνας. Η προσεκτική επιστημονική παρατήρηση οδήγησε τον μεγάλο πατέρα της Ιατρικής να εντοπίσει τους παράγοντες μεταδοτικότητας της ιστορικής επιδημίας, να περιγράψει τα χαρακτηριστικά και την έννοια της επιδημίας, αλλά και της πανδημίας, πρώτος στην ιστορία του κόσμου, και να την περιορίσει. Αυτή τη συγκριτική γνώση της αρχαιότητας και του σήμερα, μέσα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, θεώρησε υποχρέωσή του το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών να μοιραστεί με επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ως ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νίκη ενάντια στον πανδημικό ιό, SARS-CoV-2, μέσα από τη διάδοση των ιπποκρατικών αξιών και την προβολή της φιλοσοφίας του Ιπποκράτη στο διεθνή Ιατρικό κόσμο.
Τα παραπάνω τόνισε κατά την έναρξη της ομιλία του στο 1ο Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών με θέμα “Ο Ιπποκράτης ενώνει τις πέντε Ηπείρους”, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.
Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων επιστημόνων από 15 χώρες και παρακολούθησαν επιστήμονες της Ελλάδος και του αποδήμου Ελληνισμού, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και για την αξία της Ιπποκρατικής Ιατρικής Επιστήμης, σε συνδυασμό με την αρχαία Ιατρική άλλων χωρών.
Οι εργασίες ξεκίνησαν από την επιδημία της Αρχαίας Αθήνας, και την αντιμετώπισή της από τον Ιπποκράτη, μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, τη χρησιμότητα των εμβολίων, καθώς και την επίδραση της σύγχρονης υγειονομικής κρίσης στη ψυχική υγεία των πολιτών του κόσμου.
Στις επόμενες ενότητες του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι χώρες που ανέπτυξαν Ιατρική κατά την αρχαιότητα και οι επιρροές που δέχτηκαν από τον Ιπποκράτη, η μετέπειτα επίδραση της Ιπποκρατικής Ιατρικής και η εξέλιξή της μέχρι την σύγχρονη επιστήμη που ασκείται σήμερα.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ανάλυση του Όρκου του Ιπποκράτη.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση αυτή εγκαινίασε, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, τη διεξαγωγή παγκόσμιων φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και επιστημονικού διαλόγου, για την σημαντικότητα της ιπποκρατικής ιατρικής, που έθεσε τα θεμέλια για τη μέχρι σήμερα εξέλιξη της πρόληψης στην ιατρική επιστήμη, τη θεραπεία με ψυχοσωματική, ολιστική προσέγγιση, και την αντιμετώπιση του ασθενούς εξατομικευμένα, αλλά και σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
«Η σημαντική αυτή επιστημονική εκδήλωση απέδειξε ότι η συνεργασία των πανταχού Ελλήνων και ξένων ιατρών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή διάδοση του πνεύματος του Ιπποκράτη και την διατήρηση του Όρκου», τόνισε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό το συνέδριο ο Ιπποκράτης ένωσε τις πέντε Ηπείρους σε μια δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα.
Το 1ο παγκόσμιο διαδικτυακό φόρουμ του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων από όλο τον κόσμο. Συνδιοργανώθηκε με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με τη συνεργασία δεκαπέντε ιατρικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων της Ελληνικής Ομογένειας σε Νέα Υόρκη, Αυστραλία, Βόρεια Αμερική και Κύπρο. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο Αντώνης Πολυδώρου, μέλος ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης.
Σημειώνεται ότι στους σκοπούς του Παγκοσμίου Ιπποκρατικού Ιατρικού Ινστιτούτου, περιλαμβάνονται η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας, η εκπαίδευση και η κατάρτιση ιατρών και φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο στην Ιπποκρατική Ιατρική, όπως και η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ