Το Ίδρυμα Ευγενίδου, επί 65 και πλέον συναπτά έτη, αποτελεί έναν μοναδικό πυλώνα παιδείας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των νέων σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο.
Η συμβολή στην παροχή γνώσεων στο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο, μέσα από την τεχνική, επαγγελματική και ναυτική εκπαίδευση, καθώς και η διεύρυνση των δεξιοτήτων, αποτελούν βασικούς στόχους του ιδρύματος.
Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί φορέα ανάδειξης και παρακολούθησης της εξέλιξης των θετικών, κυρίως, επιστημών που συνδέονται με τις δράσεις του, καθώς και φορέα συμβολής στην ανάδειξη της ψηφιακής τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ευγενίδου εγκαινιάζει έναν κύκλο συζητήσεων με τίτλο «Συναντήσεις Επιστήμης», ο οποίος αποσκοπεί στη δημιουργία μίας εστίας ανταλλαγής απόψεων, ανακοινώσεων και ενημέρωσης για την πορεία των επιστημονικών εξελίξεων και ερευνών στις Θετικές Επιστήμες, από κορυφαίους επιστήμονες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Οι συναντήσεις αναμένεται να καλύψουν επιστήμες μεταξύ των οποίων τα Μαθηματικά, τη Βιολογία, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Κοσμολογία, το Περιβάλλον αλλά και την Πληροφορική.
Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 30 Μαρτίου 2021 και ώρα 18.00, με θέμα «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821» και πραγματεύεται την εξέλιξη των Μαθηματικών και της Φυσικής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του Διαφωτισμού, καλύπτοντας μερικώς και την περίοδο 1821-2021.
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γεώργιος Δάσιος, ομότιμος καθηγητής των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2017 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι καθηγητές Χριστίνα Φίλη και Μιχάλης Λάμπρου, ιστορικοί των Μαθηματικών και οι καθηγητές Γεώργιος Βλαχάκης και Ευθύμιος Νικολαΐδης, ιστορικοί της Φυσικής.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ευγενίδου θα ακολουθήσουν νέες ενημερώσεις τόσο για την πρώτη όσο και για τις επόμενες συζητήσεις του κύκλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ