Άνω των 14 δισ. ευρώ, ή σχεδόν διπλάσιο από αυτό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό (7,5 δισ. ευρώ), θα είναι σε πλήρη εξέλιξη εφέτος το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Ειδικά για τον Απρίλιο, οι πρόσθετες παρεμβάσεις με την παράταση των μέτρων στήριξης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι εν λόγω παρεμβάσεις έχουν ως εξής:
1. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών. Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.
Συγκεκριμένα, για τον Απρίλιο θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.
2. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Απρίλιο. Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίδεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
Για τον Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί. Ειδικά για τον Απρίλιο, συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.
3. Δρομολογείται, υπό προϋποθέσεις, η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του β’ δεκαήμερου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, για τον Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί έως τις 31/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση «COVID Φεβρουαρίου», εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
– Ο εκμισθωτής- νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
– O μισθωτής- επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
– Ο μισθωτής- εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
– Να έχει υποβληθεί για τις μισθώσεις αυτές «Δήλωση COVID» τον Φεβρουάριο.
Και, επίσης, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.
Σημειώνεται ότι με τις πληρωμές της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
4. Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη- σε κάθε αξιόγραφο- ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου εφέτος.
Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε, παράλληλα, ότι με με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί:
– Μετατίθεται, για τις 1/7/2021, η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων- MyDATA.
– Τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το α’ εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA έως τις 31/10/2021.
-Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020 παρατείνεται έως τις 17/5/2021, και η διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται έως τις 18/6/2021.
– Η απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται έως τις 30/6/2021.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία όσο το επιβάλλει η κρίση, ενώ η χρηματοδότηση των συνολικών παρεμβάσεων ύψους 38 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020- 2021, στηρίζεται, κυρίως, στη διορατική, ορθολογική και συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Ειδικότερα, είπε, πως ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού καταγράφει επί μήνες δημοσιονομικά ελλείμματα, είναι εφικτή η στήριξη της οικονομίας μέσω της συστηματικής και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές (συνολικό ύψος 22 δισ. ευρώ). Ωστόσο, επέστησε την προσοχή ότι το κόστος δανεισμού μιας χώρας εξαρτάται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, που άλλοι μπορεί να ελεγχθούν και άλλοι όχι. Και για τον συγκεκριμένο λόγο, κατέληξε, «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί», για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Κ. Χατζηδάκης: Τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο – Διατηρούμε σε ισχύ τις προστατευτικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ανέργους
«Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα και όσα προηγήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας που δημιούργησε η πανδημία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας σήμερα τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας τον Απρίλιο.
Ο κ. Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε ότι η χώρα μας είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στη συγκράτηση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, ανέφερε ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα.
«Ενώ προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και την “αποσωλήνωση” της οικονομίας, διατηρούμε σε ισχύ και για τον προσεχή μήνα Απρίλιο τις προστατευτικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ανέργους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμα την άρση τους. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα για τον Απρίλιο, ο προϋπολογισμός για το “δίχτυ προστασίας” μόνο από το υπουργείο Εργασίας υπερβαίνει τα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι μόνο από τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Τα μέτρα στήριξης
Όπως είπε, «τα μέτρα για τον Απρίλιο έχουν εκτιμώμενο κόστος 695 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν κατά το μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Κόστος 330 εκατ. ευρώ.
Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021. Κόστος 210 εκατ. ευρώ.
2. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ανασταλεί για έναν μήνα η καταβολή όχι μόνο βεβαιωμένων φορολογικών, αλλά και βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
3. Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021. Κόστος για επιπλέον τρεις μήνες: 3 εκατ. ευρώ.
4. Οι καλλιτέχνες, που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021. Κόστος 16 εκατ. ευρώ.
5. Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.
6. Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ κατά τον Μάρτιο 2021. Κόστος περί το 1 εκατ. ευρώ.
7. Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες. Κόστος 77 εκατ. ευρώ.
8. Επεκτείνεται το μέτρο “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021. Εκτιμώμενο κόστος: 38 εκατ. ευρώ».
«Ελπίζουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν το επόμενο διάστημα την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων της οικονομίας που σήμερα υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστές. Ως τότε και για όσο διάστημα χρειαστεί, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ