Ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στα χωριά, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στην Αττική παραμένει υψηλό και τα αποτελέσματα των ξέφρενων κορωνοπάρτι στις πλατείες με χιλιάδες νέους θα φανούν σε περίπου δύο εβδομάδες.
Παράλληλα η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διακυβευθεί το σταδιακό και με προσοχή άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επαναλειτουργία της εστίασης και ο τουρισμός.
Στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν μαζί σχολεία και εστίαση στις 10 Μαΐου.
Ειδικά για την εστίαση, έχει πέσει στο τραπέζι και το σενάριο να ανοίξει νωρίτερα, στις 5 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ασύδοτων κορωνοπάρτι σε πλατείες και οι συναντήσεις των πολιτών θα γίνονται συντεταγμένα, με αποστάσεις μέτρα και ασφάλεια.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών και τυχόν χαλάρωση των περιορισμών, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «εντός της εβδομάδας».
Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τους κορυφαίοι επιστήμονες εμφανίστηκαν διστακτικοί σε μαζική μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών και κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.
«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.
Άφησε ωστόσο ένα «παραθυράκι» για μετακινήσεις σε δεύτερη κατοικία αλλά η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.
Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Παθολογίας και μέλους της επιτροπής Ελένης Γιαμαρέλλου στον ΣΚΑΪ η οποία τάχθηκε κατά των πασχαλινών μετακινήσεων τη στιγμή που μόλις χθες έγιναν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Σε εντελώς άλλη λογική κινείται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος ωστόσο δεν είναι μέλος της επιτροπής. Θεωρεί ότι εφόσον οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως θα μπορούσαν να γίνουν μετακινήσεις το Πάσχα με την αξιοποίηση των self test και με εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.
Πηγή: skai.gr