Γιώργος Γεραπετρίτης: Ίσως επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα

«Οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες» προανήγγειλε, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με στόχο την επιστροφή της κατάστασης στο ορθόν, όπως είπε. Για το θέμα αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, έγινε μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.

Στο κεντρικό θέμα, αυτό της πανδημίας, ο Γ. Γεραπετρίτης προχώρησε στην εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος», ενώ σε ό,τι αφορά τους μαθητές ειδικότερα, «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία», δυνατότητα που συνέδεσε ευθέως με τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις, με τη διευκρίνιση ότι μιλά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια. Επιπλέον, πρόσθεσε, «εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».

Ξεκινώντας από το θέμα των δασικών χαρτών και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από τη μεγάλη εικόνα, όπως είπε, «το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε δασικούς χάρτες στο σύνολο της Επικράτειας, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα (…) Το να έχουμε δασικούς χάρτες, όπως και κτηματολόγιο, είναι συνθήκη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», σημείωσε με έμφαση.

Και εν προκειμένω, «πράγματι, σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες υπήρχαν περιπτώσεις όπου υπήρχε υπερβολική κατηγοριοποίηση δασών. Αυτό παρατηρήθηκε κατ’ εξοχήν στα νησιά, όπου και είναι ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες λόγω των χορτολιβαδικών εκτάσεων».

Όμως, «ο πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία, έγινε χθες μια μεγάλη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανέφερε επίσης. Διαβεβαίωσε δε, τους πολίτες, και γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ υψηλής ευαισθησίας για αυτούς, όπως ανέφερε, ότι «θα υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αποκαταστήσουν τα πράγματα.

Δηλαδή θα έχουμε μια αναδιάταξη σε ό,τι αφορά τη λογική των δασικών εκτάσεων, άρα οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εξορθολογίσουν τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια, όταν πλέον θα έχουμε έρθει στο ορθόν, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες με ενστάσεις να αποκαταστήσουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις», υπογράμμισε κλείνοντας τη σχετική αναφορά.

«Στην τελική ευθεία του μεγάλου προβλήματος»

Η συνέντευξη ξεκίνησε ασφαλώς από τα της πανδημίας και στο θέμα αυτό ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε την «απόλυτη εγρήγορση» της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε εξειδικεύοντας, καταγράφεται «μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στην Αττική. Υπάρχει μια μικρή υστέρηση αναμονής σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλα τα κρούσματα βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται απόλυτη ιατρική κάλυψη. Υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι «η σκέψη για μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρότατη κόπωση πλέον στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία, πράγματι, λειτουργούν επί μακρόν».

Τούτου δοθέντος, η βασική θέση της κυβέρνησης είναι ότι, «δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα», υποστήριξε ο υπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία μιας συμφωνίας «εμπιστοσύνης και αλήθειας με τους πολίτες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά “όπλα”, τα οποία μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος». Τα «όπλα» αυτά, συνέχισε, είναι: «το μεγάλο ρεύμα εμβολιασμού, τα self test τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην αγορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και έχουμε και τον καιρό, ο οποίος βελτιώνεται και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιδημιολογική εξάπλωση».

Στο θέμα των self tests ειδικότερα, επεσήμανε ότι «εκείνο το οποίο η επιτροπή έχει ήδη συζητήσει, είναι ότι θα πάμε σε άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ. Έως αύριο, το αργότερο μεθαύριο, εκτιμούμε ότι θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας». Κατά συνέπεια, συμπέρανε, «υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία».

Συγκεκριμένα, προδιάθεση της κυβέρνησης είναι «να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια». Στον αντίποδα, «η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα και υπάρχει η δυνατότητα να επιμηκυνθεί η σχολική περίοδος, πράγμα που δεν είναι εύκολο σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «και οι δύο εβδομάδες των σχολείων που ελπίζουμε να ανοίξουμε μέχρι το Πάσχα, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, και μαθησιακή και ψυχολογική, για τα παιδιά». Όπως επίσης και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, είπε.

Ενώ και «η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά, θα είναι μια μεγάλη ανάσα». Άλλωστε, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες περιλαμβανομένης και της εστίασης», εν τούτοις «θα είναι μια σημαντική ανάσα να έχουμε έστω και αυτή τη διέξοδο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας ζητώντας από όλους «να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μπορέσουμε σε τρεις εβδομάδες να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση».

Και, παρότι πρώιμη η συζήτηση, όπως είπε, «εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει η υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες» Πάντως, κατέληξε, «το λογικό είναι, περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογική επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση προκρίνει δυο ταχύτητες σε λιανεμπόριο και εκπαίδευση, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι αυτό είναι «συνθήκη επιτυχίας», υπό την έννοια ότι η συνθήκη αυτή είναι «να έχεις μια εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Είναι κάτι που έχουμε ακολουθήσει πιστά, θα συνεχίσουμε να το υιοθετούμε, θα συνεχίσουμε να ακούμε με προσήλωση τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση στα πράγματα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη σημείωσε ότι «η εισήγηση που έγινε από τους επιδημιολόγους την Παρασκευή στηρίχθηκε σε ένα πολύ βασικό γεγονός, ότι τα δεδομένα δύο ημερών που αξιολογήθηκαν, έδειχναν μια εκθετική αύξηση», σε αντίθεση μάλιστα με την Αττική, που ήταν σε υψηλά μεν, αλλά σταθερά επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ