Αρ.Πελώνη: Το εργασιακό νομοσχέδιο ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Ειδικών προχωρά στο σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Μπορούμε μάλιστα να είμαστε βέβαιοι πως καθώς θα υποχωρεί η παγκόσμια καταιγίδα και θα προχωρούμε στη νέα κανονικότητα θα ξεκινά για τη χώρα μας μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και συλλογικής ανάτασης της κοινωνίας», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση και να στηρίξουν αποτελεσματικά την απασχόληση. Προεξοφλεί ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προώθηση των έργων που προβλέπονται σε αυτό. Επισημαίνει ακόμη τη συμβολή που θα έχει το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού και υπογραμμίζει πως όσο προχωρά η επιχείρηση εμβολιασμού και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων τόσο θα αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση».

Σήμερα το απόγευμα οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού

Αναλυτικά, αναφερόμενη στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα η κ. Πελώνη τόνισε: «όπως ήδη είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, από αύριο, 14 Μαΐου, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς ανοίγουν ο τουρισμός και τα μουσεία.

Ταυτόχρονα , μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032.

Επιπλέον, επιτρέπονται -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά. Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη».

Το εργασιακό νομοσχέδιο ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε πως «δόθηκε χθες για διαβούλευση. Προστατεύει -όπως τόνισε σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην αγορά εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασία και απλήρωτων υπερωριών

-Αντικατάσταση του ΣΕΠΕ από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα είναι Ανεξάρτητη Αρχή

-Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης», που επιτρέπει στον εργαζόμενο να μην επικοινωνεί ψηφιακά όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια

-Ενίσχυση της ισότητας των φύλων και της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), αλλά και δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

-Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

-Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

-Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

-Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ, με έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία τους.

-Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων»

Είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία, την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, αλλά και τον τουρισμό η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Περνώντας στη συνέχεια στο θέμα των εμβολιασμών η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, αλλά και για την εκπομπή θετικού μηνύματος της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού, η συνεχής επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού».
Όπως είπε «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2.610.000 πολίτες με μια δόση, και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.390.000.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως το τέλος Μαΐου. Για τα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά μας -με εξαίρεση την Κρήτη- μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου».
Και η κ. Πελώνη πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, στη μάχη για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, μπαίνουν νέα εμβολιαστικά κέντρα του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, ενώ ουσιαστική είναι η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η στήριξη από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Σημειώνεται ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας των ηλικιακών ομάδων 30 – 44 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι ομάδες των 35-39 και 30-34.
Εντός του Ιουνίου – εφόσον επιβεβαιωθούν από τις εταιρίες οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων – εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24».

Καθώς επανερχόμαστε σε μια νέα κανονικότητα, είναι στο χέρι όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να μη χρειαστεί να κάνουμε πισωγύρισμα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ποια θα είναι τα όρια συναγερμού ώστε να τεθούν τοπικοί περιορισμοί σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας. Απάντησε πως η Επιτροπή είναι που κρίνει και πως σε κάθε περίπτωση καθώς επανερχόμαστε σε μια νέα κανονικότητα, είναι στο χέρι όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να μη χρειαστεί να κάνουμε πισωγύρισμα.
Για το χρόνο που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, είπε ότι δεν έχει κάτι παραπάνω επ’ αυτού, πως ανοίγουμε σταδιακά και επιτηρούμε και πώς πάνε οι δραστηριότητες που ανοίγουν.
Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού επανέλαβε πως για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις.
Για το γεγονός ότι οι μαθητές από αυτή την εβδομάδα θα κάνουν ένα self test, είπε ότι αυτή ήταν η εισήγηση καθώς σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα και παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
«Λίγη υπομονή ακόμη για τα γυμναστήρια», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 00.30 ανέφερε ότι θα υπάρξει σήμερα σχετική υπουργική απόφαση και θα ισχύουν οι εξαιρέσεις για λόγους εργασίας ή υγείας.
Για τα έγγραφα με τα οποία θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει πλέον στα νησιά είπε ότι ο έλεγχος θα γίνεται κατά την επιβίβαση ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι η συζήτηση που αφορά προνόμια των εμβολιασμένων, δεν μπορεί να γίνει αν δεν δοθεί σε όλες τις ομάδες, σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Σε ερώτηση αν υπάρχει plan b σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας μετά το άνοιγμα του τουρισμού, απάντησε πως σήμερα θα ανακοινωθούν και θα αναρτηθούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Αξιολογούμε πάντα την κατάσταση. Φέτος έχουμε πολλά εργαλεία στα χέρια μας. Προχωρά και ο εμβολιασμός και όσο προχωρά, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιες εξάρσεις. Όπου χρειαστούν μέτρα θα ληφθούν, κάτι που το απευχόμαστε», τόνισε.
Για το χρόνο που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κα Πελώνη δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα έρθουν σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. «Η κυβέρνηση έχει πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο», τόνισε.
Σε ερώτηση αν αυτό το θέμα συμπεριλαμβάνεται στη συζήτηση που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση. «Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων συνεργασίας καθώς και η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα», ανέφερε.
Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι σε επαφή, ότι δεν υπάρχει ημερομηνία και θα υπάρξει δια της διπλωματικής οδού.
Σχετικά με το νέου σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά και την Έκθεση του State Department για την Τουρκία, η κα Πελώνη δήλωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Είπε επίσης πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει την Έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Τουρκία.
Για την επιστολή της ευρωπαίας επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία εγκαλεί την Ελλάδα ότι κάνει επαναπροωθήσεις στα σύνορα στο Αιγαίο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως δόθηκε συντεταγμένη και τεκμηριωμένη απάντηση από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς. «Η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις. Φυλάει τα σύνορά της, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στη θάλασσα και σώζει ανθρώπινες ζωές με τη στήριξη της frontex», υπογράμμισε.
Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε και για τις επιθέσεις σε αμάχους της Ισραηλινής αεροπορίας και τόνισε πως έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. «Πρέπει να σταματήσει. Έχουμε καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ενέργειες για την αποκλιμάκωση. Η επίλυση της διένεξης στη βάση της λύσης δύο κρατών είναι προϋπόθεση για τη συνολική Ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο ότι καταργεί το 8ωρο και θα έχει ως συνέπεια να γίνουν απολύσεις, η κα Πελώνη δήλωσε ότι αυτό το αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσιδεάζει σε fake news. «Το 8ωρο προστατεύεται και θωρακίζεται, όπως και το 5ήμερο και το 40ωρο την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ρυθμίζει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας όπως η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες», πρόσθεσε.
Για τη στάση των εργατικών συνδικάτων που μιλούν για αντεργατικό τερατούργημα η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοικτή να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις, να διορθώσει όπου κρίνει ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις και πως επιδιώκει πάντα τη σύνθεση απόψεων.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η κυβέρνηση θα αλλάξει τις ποινές κακουργηματικών πράξεων κατά της ανθρώπινης ζωής και αν σκέπτεται άλλα μέτρα όπως το δικαίωμα της οπλοχρησίας.
«Τα ζητήματα των ποινών απαιτούν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα. Η κυβέρνηση θα λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας όπως αυτό που μας σόκαρε όλους», απάντησε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειας του θύματος στα Γλυκά Νερά.
«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Επιχειρησιακά διερευνά την υπόθεση με δύο ομάδες και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα συλλάβει τους δράστες και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας: «Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπτιτς.

Αυτή την ώρα συναντάται με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στις 16:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Στις 18:00 θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ.

Αύριο, Παρασκευή, στις 10:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Αντιπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Στις 14:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ