Ν. Παναγιωτόπουλος: Πάντα σε ετοιμότητα η Ελλάδα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

«…Η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά, εφόσον τούτο απαιτηθεί» διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Defender Europe 2021, που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό λιμάνι, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα απτά πλέον αποτελέσματα από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμένα, στον κομβικό του ρόλο στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την εν λόγω άσκηση, τις δυνατότητες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, τη δυναμική των συγκοινωνιακών υποδομών και του δικτύου οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, ενώ έκανε ειδική μνεία και στην περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, με την αναθεώρησή της εντός του καλοκαιριού.

Θετικά τα αποτελέσματα της αναβάθμισης του λιμένα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του «καθώς πλέον διαφαίνονται πεντακάθαρα τα θετικά αποτελέσματα από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ιδίως ως προς τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων και τη συνεπαγόμενη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης βαρέως στρατιωτικού υλικού», γεγονός που όπως είπε «αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την προαναφερθείσα άσκηση Defender Europe 2021».

Προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων

Την πεποίθηση ότι «…η Αλεξανδρούπολη μπορεί πλέον να προσεγγίσει, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού επαναεροποίησης, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και με την Εγνατία Οδό, καθώς και τη συνεχιζόμενη και σχεδιαζόμενη επέκταση στην περιοχή του νατοϊκού αγωγού καυσίμων», διατύπωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως «οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη για τη χώρα μας, ιδίως όμως για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ)».

Συγκοινωνιακές υποδομές

Αναφερόμενος στις συγκοινωνιακές υποδομές, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, «δημιουργούν πλέον τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στρατηγικό κόμβο σ’ έναν κάθετο άξονα προς βορρά, ταχείας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων με ιδιαίτερη σημασία επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Η άσκηση Defender Europe 2021 και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

«Η άσκηση προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία είναι μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και επομένως αμοιβαία επωφελής, που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ελλάδα και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Ελλάδα έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε, αφενός, τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και αφετέρου να προωθήσουμε ταυτοχρόνως την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα», αναγνωρίζοντας «την σημαντικότατη συμβολή, τη δέσμευση και τις άοκνες προσπάθειες, για το αποτέλεσμα αυτό», της αμερικανικής πρεσβείας και ιδιαίτερα του πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω συνεργασίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην πρόθεση «για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την υπάρχουσα συμφωνία, Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», η οποία όπως είπε, «είναι υπό αναθεώρηση από τις ομάδες εργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, να πάμε στη νέα αναθεωρημένη μορφή που θα αποδεικνύει ακόμη περισσότερο στην πράξη -όπως απόδειξη στην πράξη είναι και όλο αυτό που βλέπουμε γύρω μας- την εντεινόμενη και την εμβαθυνόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας…».

Η Ελλάδα αξιόπιστος σύμμαχος και σε ετοιμότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι το γεγονός αυτό «προσφέρει αυξημένες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία» και προσέθεσε:

«Ταυτόχρονα όμως συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφαλείας, απειλές ως προς την ασφάλεια και άλλους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και ενότητα απ’ τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας.

Σήμερα με την παρουσία μας σε αυτή τη σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα αλλά κυρίως με την προοπτική που ανοίγεται μέσα απ’ τις αυξημένες δυνατότητες του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για εντατικοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, υπογραμμίζουμε από εδώ, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά αλλά αποτελεσματικά, εφόσον τούτο απαιτηθεί».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους στο εγχείρημα της αναβάθμισης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς διέκριναν την τεράστια δυναμική που διανοίγεται για τον τόπο. Ένα εγχείρημα που θα βάλλει «ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο στρατηγικά, την ΠΑΜΘ στο χάρτη…». «Η ΠΑΜΘ αλλά ειδικά η Αλεξανδρούπολη μπαίνει πραγματικά πολύ δυναμικά στο χάρτη ως κεντρικά, στρατηγικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει, αλλά θα γίνει γιατί η αρχή έδειξε πάρα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα και η στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επεκτείνεται. Η δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να την εμβαθύνουμε, να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που είναι η έμπρακτη απόδειξη του ότι πλέον όλα αυτά δεν είναι στη θεωρία αλλά αποδεικνύονται και εξελίσσονται δυναμικά και στην πράξη», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη σημερινή εκδήλωση παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ, Κώστας Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ., Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ