«Παραθυράκι» για προνόμια στους εμβολιασμένους, αλλά και για την υποχρεωτικότητα να εμβολιαστούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις».
Σε ό,τι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων ομάδων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίος» επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο είναι όταν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων και κάποιος εξακολουθεί για τους δικούς του λόγους να μη θέλει να εμβολιαστεί, αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμεύεται από τη βούληση κάποιων.
Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη ηθικά τη στάση των υγειονομικών ή των εργαζομένων σε δομές ηλικιωμένων να μην εμβολιάζονται τονίζοντας ότι μπορεί να είναι συμβατή νομικά η συγκεκριμένη υποχρέωση, γιατί πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας.
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ακόμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία κι αυτό μπορεί να το δεις κανείς και στον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Πράγματι, υπάρχει μια σημαντική μείωση που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, αλλά προφανώς δεν είμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο που αν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων επιβάρυνε την πανδημία, τα κρούσματα θα είχαν φανεί, αυτό δεν έχει συμβεί. «Μπορούμε να αισιοδοξούμε, καθώς οικοδομείται το τείχος ανοσίας. Βρισκόμαστε στους 1.277.000 εμβολιασμούς με δύο δόσεις, 2.120.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ 330.000 έχουν ήδη νοσήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εγκληματικότητα
Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα, προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ανθρωποκτονίες γίνονται στον κόσμο και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος να σταματήσουν. «Υπάρχει εγκληματικότητα και δεν είναι κάτι που θα ξεριζωθεί και πρέπει να κάνει κανείς ό,τι μπορεί προκειμένου να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα αντιεγκληματικής πολιτικής. Έχουμε κάνει συγκεκριμένα πράγματα για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα, όπως για παράδειγμα, πήραμε περισσότερα αυτοκίνητα και εξοπλίσαμε την αστυνομία», δήλωσε.
Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των αναστολών ώστε να μην έχουμε εγκληματίες που αποφυλακίζονται και επανεγκληματούν. «Πρέπει να υπάρχει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρίσεων στο επίπεδο των αναστολών, ενώ πρέπει να υπάρξει και αυστηροποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα για συγκεκριμένα αδικήματα που έγιναν πολύ πιο επιεικείς και χαλαρές μετά την τελευταία μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναστολές έχουν γίνει χαλαρές και τυπικές», κατέληξε.
Πηγή: skai.gr