Βέλγιο: Τέλος η καραντίνα και οι έλεγχοι για τους πλήρως εμβολιασμένους

Αποφάσεις για τα ταξίδια στο εξωτερικό και περαιτέρω άρσεις των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Διαβούλευσης του Βελγίου.

Η απόφαση για τα ταξίδια προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου η επιστροφή από χώρες της ΕΕ που επιδημιολογικά βρίσκονται στην πράσινη, ή πορτοκαλί ζώνη, δεν θα απαιτεί εξετάσεις και καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί εξαιρούνται από καραντίνα, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο PCR.

Από τοις εξετάσεις εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών που είναι κάτοικοι Βελγίου και όλα τα παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η επιστροφή από χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη, απαιτεί έλεγχο χωρίς καραντίνα αν είναι αρνητικό, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για όσους έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19. Σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος PCR θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο 72 ώρες πριν το ταξίδι.

Η επιστροφή από ζώνη υψηλού κινδύνου, όπου εντοπίζονται ανησυχητικές μεταλλάξεις του ιού, απαιτεί για εμβολιασμένους και μη δεκαήμερη υποχρεωτική καραντίνα και έλεγχο PCR την πρώτη και την έβδομη ημέρα.

Οι κάτοικοι του Βελγίου που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, έχουν το δικαίωμα για δύο δωρεάν ελέγχους PCR το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, από την 9 Ιουνίου, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν την 23:30η, είτε σε εξωτερικούς, είτε σε εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ