Καθοριστική η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων κατά της covid-19

Στη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. «Η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική», είπε και εξήγησε τι προτείνει η επιτροπή εμβολιασμών για την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca:

Σε 20 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος θρομβώσεων της δεύτερης δόσης είναι πρακτικά ελαχιστότατος, ανέφερε ενώ σημείωσε ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις ιστορικών θρομβώσεων υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου. «Όμως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει τη γενική χορήγηση ετερόλογων εμβολίων.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι, με τον ενθουσιασμό τους», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και σε 60 μέρες πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Το 4ο κύμα της επιδημίας εάν υπάρξει θα αφορά ανεμβολίαστους

Η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της covid-19 που βιώνουμε οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, είπε η καθηγήτρια.

Σημείωσε ότι εμφάνιση της μετάλλαξης “Δέλτα” του ιού που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί ανησυχία για τη δημιουργία 4ου κύματος επιδημίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ένταση αυτού του κύματος εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, στο οποίο -όπως είπε- η Ελλάδα έχει επιμείνει, αποτελεί την σημαντικότερη ασπίδα προστασίας. Σύμφωνα με μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer, στη δεύτερη δόση ήταν τας τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και στους υγειονομικούς

Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και στους υγειονομικούς, είπε η κυρία Θεδωρίδου και αναφέρθηκε στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής αρχής να ωφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους. Η κλιμακούμενη πρωτοβουλία από την πλευρά της Πολιτείας περιλαμβάνει τρία στάδια: Στοχευμένη ενημέρωση, μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης για ορισμένα πράγματα και πρόβλεψη της υποχρεοτικότητας ως έσχατη λύση, είπε και εξέφρασε την ελπίδα τα δύο πρώτα μέτρα να βοηθήσουν ώστε να μην χρειαστεί η εφαρμογή του τρίτου.

Τρίτη δόση εμβολίου

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων και στην άποψη ερευνητών που αναφέρουν ότι η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια απ΄ ό,τι αρχικά υπέθεταν. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός, σημείωσε.

«Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη που υπαγορεύει πολλές φορές μεταβολές μέτρων, που κάποια ίσως δεν κατανοούνται πλήρως, αλλά αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και του ατόμου και της κοινωνίας» προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ