Σχεδόν το σύνολο των δυτικών ΗΠΑ τέθηκε αυτήν την εβδομάδα σε «κατάσταση συναγερμού» λόγω ενός ιδιαιτέρως πρώιμου κύματος ζέστης, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να φθάσουν κατά τόπους τους 50 βαθμούς Κελσίου.
«Ένα κύμα καύσωνα παρατεταμένο και δυνητικά ρεκόρ βρίσκεται σε εξέλιξη στις δυτικές ΗΠΑ» και αφορά συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποίησε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Η κορύφωση της θερμοκρασίας θα ποικίλλει, ανάλογα με τις περιοχές, «όμως η τάση είναι σίγουρα πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ή ακόμη και εξαιρετικά υψηλότερη» και το φαινόμενο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο, συμπληρώνουν οι ειδικοί.
Κατά μέσο όρο, οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες κατά περίπου 11 βαθμούς Κελσίου από τους εποχικούς μέσους όρους και αυτό συμβαίνει κυρίως στις άνυδρες ζώνες και τις ερήμους της Αριζόνας και της Νεβάδας, όπου θα μπορούσαν να καταγραφούν ρεκόρ.
Η πόλη Φοίνιξ, για παράδειγμα, κατέγραψε την Τρίτη θερμοκρασία 46 βαθμών Κελσίου, με τον υδράργυρο ενδεχομένως να αγγίξει τους 48 βαθμούς Κελσίου στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Τέτοιες συνθήκες είναι «σπάνιες, επικίνδυνες και θανατηφόρες», προειδοποιούν οι ειδικοί.
Στη γειτονική πολιτεία της Νεβάδας, το Λας Βέγκας κινδυνεύει να καταρρίψει το ρεκόρ ζέστης, που είχε καταγραφεί το 1940, όπου τα θερμόμετρα θα μπορούσαν να δείξουν πάνω από 46,5 βαθμούς Κελσίου. Ένα επεισόδιο τόσο ακραίο και παρατεταμένο που δεν έχει καταγραφεί σε αυτήν την περιοχή από τις αρχές του καλοκαιριού του 2013, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας έχει επισήμως καταγραφεί στις 10 Ιουλίου του 1913, όχι μακριά από το Λας Βέγκας, στην καλιφορνέζικη πλευρά της Κοιλάδας του Θανάτου: 56,7 βαθμοί Κελσίου.
Εκτός του υγειονομικού αντίκτυπου του καύσωνα, οι αρχές φοβούνται επίσης για τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην πρόκληση δασικών πυρκαγιών, ιδιαιτέρως πρώιμων και εντόνων φέτος, που θα επιδεινωθούν από τη χρόνια ξηρασία που μαστίζει τις δυτικές ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των κυβερνητικών υπηρεσιών, το 88% της περιοχής βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας, μεταξύ άλλων το σύνολο της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, της Γιούτας και της Νεβάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ