Β. Κικίλιας: Πάνω από 7.250.000 οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση

Ξεπεράσαμε τoυς 7.250.000 εμβολιασμούς και τους 3.050.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Προσέθεσε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%. Εμβολιάστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Σχετικά με την σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται στους άνω των 60 ετών, ο υπουργός είπε ότι πάνω από το 90% όσων εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, κάνει κανονικά τη δεύτερη δόση, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό της Pfizer. Παραδέχτηκε όμως ότι «επικοινωνιακά το θέμα, ειδικά αυτού του εμβολίου, έχει πάει στραβά από την αρχή». Σημείωσε ότι οι πολίτες που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση της AstraZeneca έπραξαν πολύ σωστά και έσωσαν τις ζωές τους, προστάτευσαν τις οικογένειές τους και κάνουν και τη δεύτερη δόση.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει ωριμότητα και πάρα τις φωνές οι οποίες επικρατούν δεξιά και αριστερά, και κάποιες αντιεμβολιαστικές φωνές, οι πολίτες προστατεύουν τη ζωή τους, της οικογένειάς τους, των ευπαθών ομάδων, των συνανθρώπων μας». Επανέλαβε ότι είκοσι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει αυτή την απόφαση και δυο μέρες μετά από εμάς την πήρε και η Αυστραλία. «Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους περιοδεύοντες στα κανάλια, με την ταμπέλα του επιστήμονα ή μη, οι επιτροπές του υπουργείου Υγείας πάνω από όλα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Με τις αποφάσεις της Επιτροπής οδηγηθήκαμε στο πιο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά γενική ομολογία στην Ευρώπη, άρτια οργανωμένο επιστημονικά και με διαφάνεια. Χαίρομαι που το λένε οι συμπολίτες μας. Δεν ταλαιπωρούνται, τους σεβόμαστε, τους προσέχουμε».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάνει πολύ καλά τη δουλειά της

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών απαρτίζεται από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες. Είναι μάλιστα μία Επιτροπή την οποία δεν διόρισα εγώ. Δεν πιστεύω στην κομματικοποίηση της Υγείας, ούτε στην πικρή, μικρή, μεμψίμοιρη κομματική αντιπαράθεση. Βρήκα μία Επιτροπή που είχε διορίσει ο κ. Ξανθός. Και είχε το πολιτικό θράσος ο κ. Τσίπρας, να βγει στη Βουλή και να κατηγορήσει την κυβέρνηση για προβληματικές πολιτικές. Η Επιτροπή κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εδώ και πολλούς μήνες. Έχει φροντίσει σε δύσκολες εποχές, που δεν είχαμε αρκετά εμβόλια, να φτιάξει την προτεραιοποίηση των συμπολιτών μας που εμβολιάστηκαν, πρώτα των μεγάλων σε ηλικία». Οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματιών θα δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι».

Ο κ. Κικίλιας, ανέφερε ότι η Επιτροπή Βιοηθικής θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας, είπε. «Δηλαδή για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία. Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει και με την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Βλέπετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε μία απόφαση εν θερμώ. Αντιθέτως, είπε, θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν κιόλας, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας. Νομίζω ότι όταν θέλει η Πολιτεία να βρει λύσει σε προβλήματα τα οποία είναι καίρια, υπό το πρίσμα της προστασίας της ζωής και της δημόσιας υγείας, μπορεί να τα βρει χωρίς ακραίες και εξεζητημένες λύσεις. Αλλά το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, μέσα στα νοσοκομεία ή μεγάλοι σε ηλικία, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, σε οίκους ευγηρίας να μη θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με επαγγελματίες υγείας, αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο».

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευεργετήματα, γιατί απορρίπτω τη λέξη “προνόμια”, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προνόμια, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στον παρελθόν. Δίνουμε σιγά-σιγά, με βάση τις επιστημονικές αποφάσεις, βαθμούς ελευθερίας. Είναι θεμιτό αυτό και εκεί πρέπει να επιστρέψει όλη η ελληνική κοινωνία. Για αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών. Όλων, και αυτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε με πειθώ και με διάφορους τρόπους, να εξηγήσουμε πόσο ευεργετικός είναι ο εμβολιασμός και πώς πρέπει να προστατευτούμε όλοι».

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να πάει στράφι η προσπάθεια» εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «με προσοχή, βήμα-βήμα και ακούγοντας τις υγειονομικές οδηγίες θα οδηγηθούμε σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος είναι ο εμβολιασμός, ένα επίτευγμα της επιστήμης μέσα σε 12 ημερολογιακούς μήνες και πρέπει όσοι περισσότεροι μπορούμε να εμβολιαστούμε σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ