Αρ. Πελώνη: Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας

«Καθώς η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε η κ. Πελώνη.

Είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προστασίας με το εμβόλιο

Με αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν μέσα από το εμβόλιο».

Επεσήμανε ακόμη – συνεχίζοντας την αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού- ότι «πρέπει να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δική τους και των οικογενειών τους.

Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν και υιοθετώντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά μέτρα, η κυβέρνηση ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη την κάρτα ελευθερίας, μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών, να εμβολιαστούν».

Η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «ήδη μάλιστα υπήρξαν επιχειρήσεις που συντάχθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας στους νέους, αντίστοιχες παροχές στο πλαίσιο της δικής τους δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός επικρότησε το παράδειγμά τους και ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να δράσουν ανάλογα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «την Τρίτη ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που αφορά το νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών.

Καθιερώνεται έτσι από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν έχουν rapid ή μοριακό τεστ.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη «η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες.

Οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα ανοίγουν από σήμερα ως μικτοί χώροι. Από τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να λειτουργούν ως αμιγείς χώροι».

Η κ. Πελώνη επεσήμανε επίσης με έμφαση πως «ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινούνται».

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική της τοποθέτηση, για τις μεταρρυθμίσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συζητήθηκαν ήδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσά τους είναι:

-Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

-Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

-Εξαιρετικά σημαντικός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια είναι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αποβλέπει στην ουσιαστική αναμόρφωση των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως έχουν καθοριστεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Στόχος όπως υπογράμμισε η κ. Πελώνη «είναι να αποτελέσει ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε σύγχρονες μορφές επενδύσεων.

Κυρίως, μάλιστα, να συμβάλει στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της, προτού δεχθεί ερωτήσεις η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τη Δράμα και την Ξάνθη.

Αύριο, στις 12, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν».

Πρέπει να πείσουμε και τους δύσπιστους και όλους όσοι διστάζουν, να εμβολιαστούν

«Όλη η προσπάθεια έγκειται στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού, προκειμένου να χτίσουμε το ταχύτερο δυνατόν το τείχος ανοσίας, που αποτελεί τη μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό και το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών στο briefing. Τόνισε, δε πως βάσει των στοιχείων, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι, ενώ συμπλήρωσε πως «όλοι θέλουμε την επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και να αποφύγουμε μέτρα ευρείας κλίμακας, κάτι, που εξαρτάται από όλους εμάς».

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να χτιστεί ένα ικανοποιητικό ασφαλές τείχος ανοσίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «το γοργόν και χάριν έχει». Η κ. Πελώνη αφού υπενθύμισε πως αυτή τη στιγμή όλα τα εμβόλια είναι προσβάσιμα σε όλον τον πληθυσμό, αλλά και ότι προς ώρας το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο επεσήμανε: «Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, πρέπει να πείσουμε και τους δύσπιστους, και όλους όσοι διστάζουν. Εκεί στρέφεται η προσπάθεια μας και τα μέτρα ενθάρρυνσης, που έχουμε εξαγγείλει, αλλά και οι περισσότερες ελευθερίες, που δίνουμε στους εμβολιασμένους».

Σε ερώτηση για τη συζήτηση, που έχει ανοίξει για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα να εκκινήσει άμεσα η συγκεκριμένη διαδικασία, εφ όσον ανάψει το πράσινο φως η επιστημονική επιτροπή» και προσέθεσε ότι «αναμένουμε την επίσημη απόφαση των επιστημόνων». Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει αντίφαση στην πραγματικότητα πως εργαζόμενοι σε αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης πιθανώς να μην έχουν εμβολιαστεί, η Αριστοτελία Πελώνη διευκρίνισε πως το πλαίσιο αφορά σε κανόνες δημόσιας υγείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας, που πρόκειται για μη ουσιώδεις δραστηριότητες. «Ο πελάτης είναι πελάτης και ο εργαζόμενος δεν βρίσκεται εκεί για την διασκέδαση του, προφανώς για τον τελευταίο πρόκειται για ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης. Κάθε επιχείρηση έχει την ευθύνη να λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης και οι εργαζόμενοι την υποχρέωση να φορούν μάσκες», δήλωσε σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος. Μάλιστα, η κ. Πελώνη εξέφρασε την ελπίδα να προσαρμοστούν όλοι και οι επιχειρήσεις να συμβάλλουν και αυτές από την πλευρά τους στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. «Οι αμιγείς χώροι έχουν μεγαλύτερες πληρότητες και είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο, αυτό είναι δική τους επιλογή», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τέλος, σε ερώτηση για το πότε η κυβέρνηση θα ανοίξει επισήμως τη συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα αφορά, η Αριστοτελία Πελώνη απήντησε πως αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ