Φρίκη στην Αυστρία: Αφγανοί βίασαν ομαδικά και σκότωσαν 13χρονο κορίτσι

Η βίαιη δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού που βρέθηκε στραγγαλισμένο στη Βιέννη το Σάββατο έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση στην Αυστρία για ταχύτερες διαδικασίες απέλασης των παραβατικών αιτούντων άσυλο. Για τη δολοφονία συνελήφθησαν δύο νεαροί Αφγανοί, 16 και 18 ετών που κατηγορούνται ότι, αφού οδήγησαν την κοπέλα στο διαμέρισμά τους, την κακοποίησαν και στη συνέχεια τη σκότωσαν, ενώ στο αίμα της βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας, ο 16χρονος δεν έχει πολύ καιρό που ήρθε στη χώρα, ενώ ο 18χρονος ήρθε ως ασυνόδευτος ανήλικος το 2015, όταν ήταν 12 ετών. Είναι γνώριμος των αστυνομικών αρχών και για το λόγο αυτό το αυστριακό κράτος αρνήθηκε να παρατείνει το καθεστώς προστασίας του το 2018, όμως ο νεαρός άσκησε έφεση, η οποία ακόμη εκκρεμεί, σύμφωνα με το gr.euronews.com.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το newsbreak.gr, οι φερόμενοι δράστες είναι 4 Αφγανοί ηλικίας 16,18,22 και 23.

Οι λεπτομέρειες του εγκλήματος αλλά κυρίως το προφίλ των φερομένων δραστών, προκαλούν αποτροπιασμό.

Οι διωκτικές αρχές της Αυστρίας έχουν εξαπολύσει αγώνα δρόμου, καθώς πριν από λίγα εικοσιτετράωρα συνελήφθη άλλος ένας ύποπτος για τη δολοφονία του κοριτσιού, η σύλληψη έγινε στη Βιέννη, ενώ τώρα αναζητείται ένας τέταρτος ύποπτος. Λέγεται μάλιστα ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο τρίτος ύποπτος που συνελήφθη, είναι Αφγανός επίσης, 23 ετών και αιτών άσυλο. Οι ανακρίσεις από την αστυνομία λέγεται ότι γίνονται πιο δύσκολες από την κακή γνώση της γλώσσας από τους Αφγανούς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Oe24, κανένας από τους δράστες δεν εμφανίζει τύψεις ή τουλάχιστον συναισθήματα. Η δολοφονία της 13χρονης δεν φαίνεται να επιβαρύνει συναισθηματικά τους δράστες. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η Leonie ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Υποβλήθηκε σε βάρβαρη σεξουαλική κακοποίηση, είχε πολλούς μώλωπες στο σώμα της και πέθανε από ασφυξία. Κοινώς η ιατροδικαστές κάνουν λόγο για βασανισμό του κοριτσιού πριν δολοφονηθεί.

Ένας από τους δράστες μάλιστα έχει χάσει την επικουρική προστασία του ως «πρόσφυγας»λόγω πολλαπλών ποινικών αδικημάτων και πρέπει να απελαθεί. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη όταν συμπλήρωσε τα 18 έτη, με αποτέλεσμα να παραμείνει παράνομα στη χώρα μέχρι την δολοφονία.

Οι γονείς της Leonie έχουν καταθέσει επίσημη αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας της Αυστρίας, ακριβώς επειδή ο ένας εκ των δραστών θα έπρεπε να απελαθεί, πράγμα που δεν έγινε.

«Οι πολίτες της Αυστρίας δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Από τη μία πλευρά, καλά εκπαιδευμένοι, καλά ενσωματωμένοι πρόσφυγες απελάθηκαν, ενώ είχαν δουλειά και καλές συστάσεις. Και αυτοί οι άνθρωποι (οι δολοφόνοι) παραμένουν στην χώρα ανεξέλεγκτοι και η διαδικασία ασύλου τους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί », δήλωσε ο Νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του δολοφονημένου κοριτσιού.

Για εξοργιστικό περιστατικό έκανε λόγο ο Αυστριακός καγκελάριος που ξεκαθάρισε ότι επί θητείας του δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι κανονισμοί περί ασύλου

«Στα δικά μου μάτια είναι απαράδεκτο άνθρωποι να έρχονται στη χώρα μας, να λένε ότι αναζητούν προστασία κι έπειτα να διαπράττουν σκληρά και βάρβαρα εγκλήματα. Από πολιτικής άποψης, αυτό για μένα σημαίνει ότι συνεχίζουμε τον συνεπή μας δρόμο. Επί των ημερών μου δεν θα σταματήσουν σε καμία περίπτωση οι απελάσεις στο Αφγανιστάν ή μια χαλάρωση στο νόμο περί ασύλου για τους παραβατικούς αιτούντες άσυλο. Το ακριβώς αντίθετο: Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνεπής διαδικασία κατά των παραβατών, κατά εκείνων που διαπράττουν βίαια εγκλήματα στη χώρα μας, ειδικά εις βάρος γυναικών ή παιδιών», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Υπέρ της απέλασης του 18χρονου τάχθηκε και η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «αν διαπράξεις ένα έγκλημα, χάνεις το δικαίωμά σου στο άσυλο».