Ε. Μακρόν: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό

Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού για την Covid-19 καθίσταται υποχρεωτικός στη Γαλλία ενώ όσοι θέλουν να πάνε σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστούν σε τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού ελέγχου, με βάση τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Μακρόν είπε ότι τα εμβόλια δεν θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους πολίτες, όμως ταυτόχρονα προέτρεψε όλους τους Γάλλους να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να εργαστούμε για τον εμβολιασμό όλων των Γάλλων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουμε μια φυσιολογική ζωή» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα: «Έχει ξεκινήσει ένας καινούριος αγώνας με τον χρόνο».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους εργαζόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε πρόκειται για το υγειονομικό προσωπικό, είτε για το βοηθητικό. Επίσης, υποχρεωτικά θα εμβολιαστούν όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα. «Θα έχουν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να εμβολιαστούν» είπε ο Μακρόν, προειδοποιώντας ότι μετά την ημερομηνία αυτήν θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο και με αυτό θα εξασφαλίζεται η είσοδος σε εστιατόρια, καφετέριες και ορισμένα μέσα μεταφοράς, με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. «Θα εφαρμόζεται στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, όπως και στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους», τόνισε ο Μακρόν.

Το πιστοποιητικό αυτό θα αρχίσει εξάλλου να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπως στους κινηματογράφους και τα θέατρα.

«Θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό όσο το δυνατόν περισσότερο για να ωθήσουμε όσο περισσότερους γίνεται να εμβολιαστούν», τόνισε ο Μακρόν.

Το πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή αν βγήκε πρόσφατα αρνητικός σε τεστ PCR.

Στη Γαλλία έχει κάνει τη μία δόση του εμβολίου το 53,1% του πληθυσμού. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 40,6%, ποσοστό που δεν αρκεί για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Επίσης, αν και στα τέλη Μαΐου εμβολιάζονταν καθημερινά περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 165.000.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και για άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη και ο Μακρόν μέχρι πρόσφατα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ιταλία είναι μία εξαίρεση, καθώς, αφού χτυπήθηκε σκληρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων από τα τέλη Μαρτίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία είχε πέσει κάτω από τα 2.000 σε ημερήσια βάση στα τέλη Ιουνίου, από 42.000 που ήταν στα μέσα Απριλίου. Όμως στη συνέχεια άρχισε πάλι να αυξάνεται και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 4.000 ημερησίως. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν ότι αν δεν συνεχιστεί η τάση αυτή μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καταγράφονται έως και 20.000 κρούσματα καθημερινά.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας, μια ένωση ιατρών, πίεζε την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να επιβάλει τον εμβολιασμό υποχρεωτικά σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την πανδημία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, μέσω της οποίας σκόπευε να καταστήσει πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική την αγορά εργασίας, μειώνοντας και το οικονομικό κόστος για τα κρατικά ταμεία. Η αρχική πρότασή του ωστόσο προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων, κάτι που οδήγησε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις και απεργίες στα μέσα μεταφοράς, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο Γάλλος πρόεδρος την ανέστειλε όταν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση λοκντάουν, πριν από ενάμιση χρόνο.

Σήμερα, καθώς απομένουν σχεδόν δέκα μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν επανέφερε αυτήν την προεκλογική δέσμευσή του, εξαρτώντας την όμως από την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ναι, το σύστημα συντάξεων είναι άδικο. Πρέπει να επιδιώξουμε περισσότερη απλούστευση, περισσότερη δικαιοσύνη. Θα πρέπει να εργαζόμαστε για περισσότερο χρόνο και να συνταξιοδοτούμαστε αργότερα», είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε ορισμένους τομείς, όπως στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, θα καταργηθεί για τους νεοπροσληφθέντες.

Ένα στέλεχος του Ελιζέ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τα συνδικάτα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης. Άλλες πηγές είπαν στο πρακτορείο τον περασμένο μήνα ότι μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι να τεθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, δύο παραπάνω απ’ ότι ισχύει σήμερα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να τεθεί ως ελάχιστη σύνταξη το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα. Πολλοί συνταξιούχοι, κυρίως εργάτες στον αγροτικό τομέα, παίρνουν σήμερα συντάξεις που κυμαίνονται στα 300-400 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ