300 πυρκαγιές κατακαίνε τον Δ. Καναδά: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Βρ. Κολομβία

Η Βρετανική Κολομβία, η πιο δυτική επαρχία του Καναδά, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, οι οποίες αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερη έκταση τις ερχόμενες ημέρες εξαιτίας της ζέστης και των ισχυρών ανέμων.

“Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο”, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Βρετανικής Κολομβίας Μάικ Φάρνγουορθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Βάσει των συστάσεων των υπευθύνων για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και δασικών πυρκαγιών, και λόγω της επιδείνωσης των μετεωρολογικών συνθηκών, κηρύσσω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία”, πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει το ενδεχόμενο μιας μαζικής εκκένωσης κατοικιών στην περιοχή και παρέχει στην κυβέρνηση τα μέσα για να εξασφαλίσει στέγη για αυτούς που θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός.

Χθες Τρίτη δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 5.700 ανθρώπους στην επαρχία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ήτοι σε περισσότερους από τους διπλάσιους σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν λάβει ειδοποίηση ότι μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό προς το παρόν.

“Σας παρακαλώ, ετοιμάστε ένα σχέδιο εκκένωσης για την οικογένειά σας”, δήλωσε παράλληλα ο Κλιφ Τσάπμαν, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων κατά των πυρκαγιών στην Βρετανική Κολομβία, διευκρινίζοντας ότι 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη καεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκταση αυτή είναι ήδη τρεις φορές μεγαλύτερη από την μέση των δέκα τελευταίων ετών.

Στην περιοχή μαίνονται σχεδόν 300 δασικές πυρκαγιές και η ζέστη και η ξηρασία σε συνδυασμό με περισσότερο ισχυρούς ανέμους αναμένεται να διαρκέσουν και τις επόμενες ημέρες, κυρίως στο εσωτερικό τμήμα και το νοτιοδυτικό της επαρχίας αυτής που βρίσκεται στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 3.180 πυροσβέστες και προσωπικό έχουν κινητοποιηθεί στην επαρχία.

Οι πυρκαγιές αυτές μαίνονται στο δυτικό τμήμα του Καναδά εδώ και αρκετές εβδομάδες έπειτα από ένα δριμύ κύμα καύσωνα στα τέλη του Ιουνίου, το οποίο οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ