Αφγανιστάν: Συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης-Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε σήμερα στην Καμπούλ για συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης.

“Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς”, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Μπαράνταρ επέστρεψε την Τρίτη, δύο ημέρες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματός τους.

Αυτός αφίχθη στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Η πόλη αυτή ήταν το κέντρο της εξουσίας των Ταλιμπάν μεταξύ του 1996 και του 2001. Στην ομώνυμη επαρχία γεννήθηκε εξάλλου το κίνημα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, ο οποίος γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν, και μεγάλωσε στην Κανταχάρ, είναι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μαζί με τον μουλά Όμαρ, ο οποίος πέθανε το 2013, αλλά απέκρυπταν τον θάνατό του για δύο χρόνια.

Όπως αριθμός Αφγανών, η ζωή του σημαδεύτηκε από την σοβιετική εισβολή το 1979 και έγινε μουτζάχιντ, ενώ πιστεύεται ότι ήταν συμπολεμιστής του μουλά Όμαρ.

Το 2001 μετά την αμερικανική επέμβαση και την πτώση των Ταλιμπάν, μετείχε σε μικρή ομάδα ανταρτών οι οποίοι είχαν πρόθεση να συνάψουν συμφωνία με την οποία θα αναγνώριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

Όταν συνελήφθη το 2010 στο Καράτσι, στο Πακιστάν, ήταν ο στρατιωτικός επικεφαλής των Ταλιμπάν. Το 2018 αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από πιέσεις ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον.

Ως πρόσωπο που είναι σεβαστό μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων τάσεων των Ταλιμπάν, ο Μπαράνταρ διορίστηκε στη συνέχεια επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου που βρισκόταν στο Κατάρ.

Από εκεί ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και στη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση που δεν απέφεραν καρπούς.

Οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να έχουν ετοιμάσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Μια εβδομάδα διακυβέρνησης των Ταλιμπάν

Μόλις και μετά βίας έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που οι Ταλιμπάν έφεραν εις πέρας τον στόχο τους για την ανάληψη του ελέγχου της χώρας, καταλαμβάνοντας στο τέλος την περασμένη Κυριακή την Καμπούλ χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Έκτοτε, Αφγανοί και διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει σκληρά αντίποινα κατά αυτών που διαμαρτύρονται και μαζικές συλλήψεις προσώπων που κατείχαν προηγουμένως κυβερνητικές θέσεις, επέκριναν τους Ταλιμπάν ή συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς.

“Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών”, δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Ρόιτερς. “Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους”, τόνισε.

“Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί”, σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά “θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική των Ταλιμπάν σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο κυβερνητικό πλαίσιο εντός των επόμενων εβδομάδων”, διευκρίνισε.

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν δεν ευθύνονται για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν από τη χώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν. “Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης”, υπογράμμισε.

Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο έχουν καλέσει αυτούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Οι πτήσεις των ΗΠΑ για την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ διακόπηκαν για περισσότερες από έξι ώρες χθες, Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν χώρες που προτίθενται να δεχθούν ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν. Αυτές επαναλήφθηκαν αργότερα μέσα στην μέρα.

Καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των απομακρύνσεων εν μέσω του χάους και των πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικρίνεται για τον σχεδιασμό της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος.

“Δεν έχω δει να αμφισβητείται η αξιοπιστία μας από τους συμμάχους μας”, δήλωσε χθες ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι όλοι οι Αμερικανοί, που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, θα απομακρυνθούν, και πρόσθεσε ότι περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός της χώρας από τον Ιούλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ “πολύ τραγική και δύσκολη”, καθώς πολλά κράτη μέλη πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Ο Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει όσον αφορά την προθεσμία αυτή, παρά τα αιτήματα –διεθνώς και εντός των ΗΠΑ από άλλους Δημοκρατικούς όπως και από αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικανούς– να παραμείνουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η έκβαση στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξήγαγαν έναν 20ετή πόλεμο.

Ωστόσο δεσμεύτηκε να εργαστεί μαζί με άλλες χώρες για να ορίσουν “σκληρούς όρους” για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν, βάσει των επιδόσεών τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Επιδιώκουν να κερδίσουν κάποια νομιμότητα, θα πρέπει να δουν πως θα διατηρήσουν (τον έλεγχο) στην χώρα”, υπογράμμισε.

“Και θα υπάρξουν σκληροί όροι, ισχυροί όροι τους οποίους θα εφαρμόσουμε και οι οποίοι θα αφορούν (…) το πόσο καλά μεταχειρίζονται τις γυναίκες και τα κορίτσια, πώς μεταχειρίζονται τους πολίτες τους”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ