Μαίνονται επί μια βδομάδα οι φωτιές στην Τουρκία: Θα χρειαστούν μέρες για να σβήσουν

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, δήλωσε σήμερα ότι 125 φωτιές από τις 132 έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έδωσε ωστόσο διαφορετικούς αριθμούς. Μέχρι χθες το βράδυ 137 από τις 150 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα έχουν τεθεί υπό έλεγχο, οι οποίες καίνε εδώ και 7 ημέρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε ότι η αιτία των πυρκαγιών δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί και όταν βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών θα τα ανακοινώσει. Ο αντιδήμαρχος της Αλικαρνασσού, Ταϊφούν Γιλμάζ, δήλωσε: «Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ημέρες ακόμη για να σβήσει η φωτιά στη Μούγλου, αν δεν υπάρξει υποστήριξη από τον αέρα».

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας, Τζενάπ Αστσί, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε 4 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουμε καινούρια αεροπλάνα. Καθώς η συντήρηση που απαιτείται από τις αρχές πολιτικής αεροπορίας δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι σε θέση να πετάξουν. Επομένως, τα αεροπλάνα δεν λειτουργούν».

Κι ενώ ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας (THK) υποστηρίζει ότι χρειάζονται 4 εκατομμύρια δολάρια, η Τουρκία πληρώνει ήδη 24 εκατομμύρια δολάρια για να νοικιάσει πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, αναφέρουν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δασών, Μουσταφά Όζκαγια, δήλωσε ότι τα 18 ξένα αεροσκάφη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αποτελούνται από 12 αεροπλάνα κατάσβεσης και έξι ελικόπτερα. «Η αεροπορική μας δύναμη είναι πραγματικά καλή, αλλά δεν θα πούμε όχι στις χώρες που θέλουν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη», είπε.

Η ισπανική πρεσβεία στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία αποφασίστηκε να σταλούν στην Τουρκία στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής άμυνας της ΕΕ για τις πυρκαγιές, έφτασαν στο Νταλαμάν.

Μήνυση Κιλιτσντάρογλου κατά δημοσιογράφου που τον εμπλέκει στις πυρκαγιές

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέθεσε μήνυση κατά δημοσιογράφου –φίλα προσκείμενου στην κυβέρνηση- λόγω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία τον συνδέει με τις συνεχιζόμενες φονικές πυρκαγιές στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του CHP απαιτεί αποζημίωση 100.000 λιρών (10.000 €) από τον Ιμπραχίμ Καλίν, πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», επειδή έγραψε ότι το CHP  συνεργάστηκε με το PKK για τις πυρκαγιές που προκάλεσαν τον πύρινο όλεθρο στα νότια της Τουρκίας.

«Το ΡΚΚ έκαψε τα δάση, ενώ αυτό (το CHP), πήγαν το θέμα σε διαφορετική κατεύθυνση», έγραψε ο Καραγκιούλ. «Πρόκειται για μια πολύ βρώμικη συμμαχία. Ο Κιλιτσντάρογλου αποτελεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας».

CHP: «Θα πάμε στο φεγγάρι και δεν έχουμε αεροσκάφη για πυρκαγιές»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαίκ Οζτράκ, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους δήλωσε δηκτικά: «Πριν από δύο μήνες εκείνοι που έλεγαν ότι ‘θα πάμε στο φεγγάρι’, δεν έχουν ούτε ένα κατασβεστικό αεροπλάνο για πυρκαγιές στα χέρια τους».

Πηγή: ethnos.gr