Η Αυστραλία έχει χάσει περίπου το 30% των κοάλα της κατά την τελευταία τριετία, εξαιτίας της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών και της υλοτομίας, ανακοίνωσε το Αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Κοάλα καλώντας την κυβέρνηση να πράξει περισσότερα για να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον των μαρσιποφόρων.
Ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκτίμησε ότι ο πληθυσμός των κοάλα μειώθηκε σε λιγότερα από 58.000 αυτό τον χρόνο-από περισσότερα από 80.000 που ήταν το 2018- mε την χειρότερη μείωση να καταγράφεται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 41%.
“Οι μειώσεις είναι αρκετά δραματικές”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Ιδρύματος, η Ντέμπορα Τάμπαρτ.
Δεν υπήρξε ανοδική τάση στον πληθυσμό τους πουθενά στην Αυστραλία.
Μόνο μια περιοχή στην μελέτη του Ιδρύματος εκτιμάται ότι έχει περισσότερα από 5.000 κοάλα και άλλες περιοχές εκτιμάται ότι έχουν μόλις πέντε ή δέκα κοάλα.
Η Τάμπαρτ είπε ότι η χώρα χρειάζεται έναν νόμο προστασίας των κοάλα.
“Απλά νομίζω ότι τώρα είναι επιβεβλημένη η δράση. Γνωρίζω ότι μπορεί απλώς να ακούγεται ως μια ατελείωτη ιστορία καταστροφής, αλλά αυτοί οι αριθμοί είναι ακριβείς. Πιθανόν μάλιστα να είναι χειρότερη (η κατάσταση)”, δήλωσε η ίδια στο Reuters.
Η μείωση του πληθυσμού των κοάλα στη Νέα Νότια Ουαλία επιταχύνθηκε έπειτα από την καταστροφή από τις δασικές πυρκαγιές τεράστιων εκτάσεων στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020, αλλά κάποιες από αυτές τις περιοχές δεν είχαν ήδη κοάλα.
“Αυτό που μας ανησυχεί είναι περιοχές όπως η δυτική Νέα Νότια Ουαλία, όπου η ξηρασία την τελευταία δεκαετία είχε αυτές τις σωρευτικές επιπτώσεις – ποταμοί απολύτως άνυδροι επί χρόνια, κατεστραμμένοι ευκάλυπτοι του Καμαλντόλι, με τα φύλλα των οποίων τρέφονται εξ΄ολοκλήρου τα κοάλα”.
Τον Ιούνιο η αυστραλιανή κυβέρνηση έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταθέσουν προτάσεις για ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την Νέα Νότια Ουαλία, την Κουινσλάνδη και την Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας γύρω από την Καμπέρα και για αν το καθεστώς προστασίας του απειλούμενου είδους που έχουν τα κοάλα θα πρέπει να αναβαθμιστεί από “ευάλωτο” σε “υπό εξαφάνιση”.
Οι προτάσεις για το σχέδιο αυτό αναμένονται την Παρασκευή.
Πέραν των επιπτώσεων που έχουν η ξηρασία και οι φωτιές στο φυσικό περιβάλλον των κοάλα, καταστροφικές είναι οι συνέπειες και από τις εκχερσώσεις των κατασκευαστών.
“Νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνουν, πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά αν αυτοί οι εκσκαφείς συνεχίσουν να δουλεύουν, τότε πράγματι φοβάμαι για τα κοάλα”, λέει η Τάμπαρτ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ