Άρης: Θα αποφέρει καρπούς το «πείραμα του αφελληνισμού»;

Η ξενομανία δεν είναι καινούργια μόδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία «έκρηξη» στην προτίμηση που δείχνουν οι ελληνικοί σύλλογοι προς τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές εις βάρος των γηγενών.

Ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις ομάδες κορυφής, που θέλοντας να δρέψουν δάφνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στρέφονται προς την ξένη αγορά, αλλά και ομάδες που, παραδοσιακά, μάχονται για την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία ή έστω για μια θέση στην εξάδα.

Παραδείγματα όπως του Βόλου με 19/24 ξένους στο ρόστερ ή του Απόλλωνα Σμύρνης με 13/25 ή και του Αστέρα Τρίπολης με 19/36 απλά επιβεβαιώνουν του… γραπτού το αληθές.

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ ήταν οι σύλλογοι που είχαν -ή και συνεχίζουν να έχουν- ευρωπαϊκές υποχρεώσεις την τρέχουσα σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν έξι παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League και του Europa League έχοντας – κατά σειρά – στην αρχική τους σύνθεση τέσσερις, τρεις, δύο, πέντε, δύο και έναν Έλληνες παίκτες!

Ο ΠΑΟΚ, αντίστοιχα, στα ματς του Conference League παρατάχθηκε με δύο, δύο, έναν κι έναν Έλληνα. Η ΑΕΚ, στα δύο ματς με τη Βελέζ Μόσταρ στο Conference League είχε έξι και τρεις Έλληνες.

Ο Άρης στις διπλές αναμετρήσεις με την Αστάνα είχε έναν (Γιώργος Δεληζήσης) και έναν (Δημήτρης Μάνος), σε Καζακστάν και Ελλάδα, αντίστοιχα. Στο εκτός έδρας παιχνίδι πέρασαν ως αλλαγή οι Κώστας Μήτρογλου και Μάνος ενώ στον αγώνα του «Κλεάνθης Βικελίδης» ουδείς άλλος Έλληνας αγωνίστηκε.

Στα εννέα φιλικά που έχουν δώσει οι «κίτρινοι», ο Άκης Μάντζιος έδωσε πολύτιμο χρόνο συμμετοχής στον 19χρονο κεντρικό αμυντικό Κυριάκο Ασλανίδη (πέτυχε και γκολ στο πρόσφατο 1-1 με τη Λαμία) αλλά και στον 20χρονο πλάγιο επιθετικό Κωνσταντίνο Χατζηπιρπιρίδη (σκόραρε στην ήττα 3-1 από τη Χάιντουκ) ενώ το δρόμο προς την ενδεκάδα βρήκε και ο 21χρονος τερματοφύλακας Μάριος Σιαμπάνης. Πολύ λιγότερο χρησιμοποιήθηκαν οι νεαροί Χρήστος Μαρμαρίδης, Γιώργος Κριμιτζάς, Ζήσης Σαλιάρης και Παναγιώτης Τσαγκαλίδης.

Ωστόσο, Ασλανίδης και Χατζηπιρπιρίδης δόθηκαν δανεικοί στον Ολυμπιακό Βόλου ενώ ο Τσαγκαλίδης – που και την περασμένη σεζόν είχε βρεθεί στην πρώτη ομάδα – παραχωρήθηκε στην Καλαμάτα.

Σε ένα ρόστερ 31 παικτών, ο Άρης έχει αυτή τη στιγμή 23 ξένους παίκτες. Από τους Έλληνες, ο Σιαμπάνης δύσκολα θα βρει το δρόμο προς την ενδεκάδα έχοντας τους Χουλιάν Κουέστα και Ντένις μπροστά του.

Ο αρχηγός Δεληζήσης θα χρειαστεί να εκτοπίσει έναν εκ των νεοαφιχθέντων Φαμπιάνο Λέισμαν και Γιάκουμπ Μπράμπετς ή και τον «παλιό» Γιόχαν Μπεναλουάν για να παίξει στόπερ.

Ο Μάνος δύσκολα θα υπερκεράσει τον ακριβοπληρωμένο Αμπουμπακάρ Καμαρά ενώ ο – άλλοτε διεθνής – Κώστας Μήτρογλου δεν υπολογίζεται. Για τους τέσσερις «μικρούς» (Παναγιώτης Σεγκιέργκης, Σάλιαρης, Κριμιτζάς, Μαρμαρίδης) τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Απομένει να φανεί αν αυτός ο… αφελληνισμός του Άρη θα αποδώσει καρπούς εντός συνόρων, καθώς η Ευρώπη ήδη χάθηκε από νωρίς. Αν ο Μάντζιος και οι παίκτες του καταφέρουν να επαναλάβουν την περυσινή εξαιρετική εγχώρια σεζόν, τότε ουδείς θα έχει κάτι να πει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ξενομανία θα είναι ένα ακόμα μειονέκτημα ενόψει των επόμενων χρόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ