Ισπανία: 11 πτώματα περισυνελλέγησαν στα ανοιχτά των Βαλεαρίδων Νήσων

Ένδεκα πτώματα περισυνελλέγησαν σήμερα στη Μεσόγειο, στ΄ανοιχτά των Βαλεαρίδων, ανακοίνωσε η νομαρχία του ισπανικού αρχιπελάγους όπου οι αφίξεις λαθρομεταναστών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η νομαρχία είχε αναφέρει αρχικά ότι “περίπου 17” πτώματα εντοπίστηκαν λίγο μετά την 16:00η ώρα Ελλάδας από ιστιοφόρο που εξέπεμψε σήμα “δυτικά του νησιού Καμπρέρα”, πριν ανακοινώσει έναν “προσωρινό απολογισμό” με “τρεις ανθρώπους που διασώθηκαν και 11 πτώματα που περισυνελέγησαν”.

Οι αρχές, που έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες επί του παρόντος, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα πτώματα ανήκουν σε παράνομους μετανάστες.

Αλλά ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών -οι οποίοι συχνά αναχωρούν από την Αλγερία- στο αρχιπέλαγος ή στη νοτιοανατολική Ισπανία αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες. Σχεδόν 300 μεταξύ αυτών διασώθηκαν από την περασμένη Δευτέρα έως Παρασκευή στ΄ανοιχτά των Βαλεαρίδων Νήσων.

Παρότι οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στο στενό το Γιβραλτάρ, το οποίο χωρίζει την Ισπανία από το Μαρόκο, ο μεταναστευτικός δρόμος των “χαρράγκα”, όπως είναι το αραβικό προσωνύμιο που δίνεται στους παράνομους μετανάστες που φεύγουν από την Αλγερία, μεγάλωσε, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις αρχές. Μπορεί να είναι περισσότερα από 200 χλμ. και είναι πιο επικίνδυνος αυτή την εποχή, καθώς η θάλασσα είναι πολύ λιγότερο ήρεμη σε σχέση με το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ