Εξέπνευσε σήμερα η διορία που δόθηκε από την κυβέρνηση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να συνδράμουν εθελοντικά στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ να μείνει όρθιο υπό το βάρος της πανδημίας.
Ακόμα και σήμερα το πρωί αποστέλλονταν στο Υπουργείο Υγείας από τους Ιατρικούς Συλλόγους λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια, με τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα να εκπέμπουν δραματική έκκληση για βοήθεια, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, με τις πληροφορίες μέχρι αργά χθες να αναφέρουν ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φθάνει το 98%. Σε όλη τη χώρα αγγίζει το 98%. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» νοσηλεύονται 120 ασθενείς σε απλές κλίνες και 11 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες είχε διαμηνύσει ότι έχουν δοθεί κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το ΕΣΥ και πως το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο ώστε από σήμερα Τρίτη ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν να ξεκινήσει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία χρειάζεται κάποια 24ωρα.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που έχει διευκρινίσει ότι η όποια επιστράτευση γιατρών δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά επιβαρυμένες περιοχές, συγκεκριμένες ειδικότητες και αριθμό γιατρών, εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας από πλευράς τους εντός της εβδομάδας.
«Πιθανολογώ ότι μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν καλυφθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν, θα γίνει και η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών. Ήδη όμως, οι Σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και υπάρχει ένα ευχάριστο μήνυμα: ότι σιγά – σιγά μας δίνονται καθημερινά άτομα που θέλουν να έρθουν εθελοντικά» είπε και αναγνώρισε πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς κάποιες ειδικότητες, πχ. αναισθησιολόγοι είναι δύσκολο να βρεθούν, δεδομένου ότι δεν ιδιωτεύουν σε ιατρεία και πως χάνεται προσωρινά και μια κλίνη ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
«Η επιθυμία μας είναι να γίνει συνεργατικά και όχι με όρους υποχρέωσης. Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα αποφύγουμε και την υποχρέωση. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με επίταξη θα καλυφθούν τα κενά, αρχικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας. Είμαστε πανέτοιμοι, αλλά ούτως ή άλλως από την ενεργοποίηση της επίταξης χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες για τη συνολική υλοποίηση, μέχρι δηλαδή να σταλούν τα χαρτιά» σημείωσε.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος σημείωσε ότι η ανταπόκριση είναι σταδιακή γιατί αυτούς που αφορά η ανάγκη είναι λίγοι. «Θέλουμε ανθρώπους από συγκεκριμένες ειδικότητες και με συγκεκριμένη κλινική εμπειρία. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε διακοπές, βρίσκονται σε εργασία εντατική εδώ και πολύ καιρό σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οι οποίοι δεν θα θέλαμε να προστεθούν σε αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση για επιστράτευση δεν βοηθά καθόλου για να προσέλθουν άνθρωποι.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση στα μέλη του για συστράτευση στον αγώνα εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τις προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας.
Την ίδια ώρα προχωρά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών. Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά ενώ όπως είπα και σε προηγούμενη ενημέρωση το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣΥ.
Πηγή: ertnews.gr