Έχουν περάσει περίπου 10.000 χρόνια από τότε που το Όρος Χασάν σημείωσε την τελευταία του έκρηξη, αλλά τώρα οι αρχές της γείτονος χώρας ανησυχούν ότι μπορεί να “ξυπνήσει” και πάλι λόγω των πρόσφατων σεισμών.
Το βουνό, βρίσκεται κοντά στο Ερσιγές, η Αργαίος, ένα άλλο αδρανές ηφαίστειο, στην επαρχία Ακσαράι, σε μια τεράστια πεδιάδα σε οροπέδιο της κεντρικής Τουρκίας. Με ύψος 3.268 μέτρων, το Όρος Χασάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σύμφωνα με την dailysabah.com.
Η τελευταία γνωστή έκρηξή του ήταν στις αρχές της Ολοκαίνου εποχής, περίπου δέκα με δώδεκα χιλιάδες χρόνια πριν.
Το ηφαίστειο παρακολουθείται, αλλά οι σεισμοί μικρού μεγέθους σε διπλανές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Νίγδης (Niğde), έχουν προκαλέσει ανησυχίες. Πράγματι, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι κάποιοι σεισμοί δεν ήταν τεκτονικής προέλευσης αλλά ηφαιστειακής.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ακσαράι, σε συνεργασία με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), θα τοποθετήσουν αισθητήρες και συσκευές μέτρησης σε όλο το βουνό για να παρακολουθούν τις κινήσεις του φλοιού και άλλες ασυνήθιστες δραστηριότητες στο ηφαίστειο. «Υπάρχουν εκπομπές ζεστού νερού σε ορισμένα σημεία του βουνού και θα μετρήσουμε τις θερμοκρασίες τους. Συνήθως έχουν σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 55 βαθμούς Κελσίου, αλλά αν σημειωθεί οποιαδήποτε άνοδο της θερμοκρασίας τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δραστηριότητα στο ηφαίστειο», είπε, ο επικεφαλής του AFAD, ενώ υπήρξε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι μια ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου αποκλείεται, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas.
Ο πιο πρόσφατος σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών, καταγράφηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ικόνιο, μια επαρχία γειτονική του Ακσαράι. Το Ικόνιο είναι μεταξύ των επαρχιών που βρίσκονται στη γραμμή ρηγμάτων της λίμνης Τουζ, μαζί με άλλα ρήγματα στην περιοχή.
Τα ηφαίστεια και οι σεισμοί συχνά δεν συνδέονται αλλά αλληλεπιδρούν μερικές φορές καθώς μοιράζονται τον ίδιο χώρο: τις ενώσεις των τεκτονικών πλακών. Σεισμοί μικρής κλίμακας δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο κάτω από τα ηφαίστεια, αντιθέτως μάλιστα αφού η πίεση του μάγματος στον φλοιό της Γης προκαλεί δονήσεις.
Η Τουρκία φιλοξενεί 13 ηφαίστεια αλλά και περιοχές με ηφαιστειακά χαρακτηριστικά. Είναι επίσης μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωής τους από καταστροφικούς σεισμούς τα τελευταία μόνο χρόνια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας σεισμός μεγέθους 5 βαθμών Ρίχτερ ταρακούνησε τη βόρεια επαρχία Ντούζτζε (Düzce) και έγινε αισθητός μέχρι την Κωνσταντινούπολη στα δυτικά.
Τα ηφαίστεια είναι αδρανή εδώ και χιλιάδες χρόνια στη χώρα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορούν ακόμα να προκαλούν σεισμούς. Ο καθηγητής Şükrü Ersoy, ειδικός σεισμολόγος, δήλωσε στο δίκτυο Demirören (DHA) ότι ο σεισμός στο Ικόνιο μπορεί να είναι «ηφαιστειακός».
«Οι δραστηριότητες του μάγματος μπορεί να μην δημιουργούν μεγάλους σεισμούς, αλλά εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν έναν σεισμό μεγέθους 5,5 βαθμών», προειδοποίησε.
Ηλίας Σιατούνης