Ξανά στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ευρώπη. Χειμώνας 2021-2022: Οι μολύνσεις του νέου κορωνοϊού ξανά στα ύψη. Πολλές χώρες επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Ειδικοί ελπίζουν ότι η καμπύλη νοσηλειών δεν θα ακολουθήσει την ίδια τάση, η οποία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν. Ακολουθούν πέντε από αυτά που θέτει και απαντά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ερώτηση: Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη;

Απάντηση: Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων, που άρχισε να αυξάνεται ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, ακόμα κι αν οι μέθοδοι διεξαγωγής ελέγχων έχουν αλλάξει πολύ από την άνοιξη του 2020.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έχουν καταγραφεί περίπου 2.125.775 κρούσματα ή 303.682 ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με απολογισμό που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Το ποσοστό αυτό είναι 13% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τρέχουσα αύξηση επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε χώρες που από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων στην περιοχή: Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

Στο παρελθόν, η εβδομάδα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μέσα σε 7 μέρες ήταν μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου 2020: 1.988.507 κρούσματα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας στις αρχές του 2020 είναι κάπως περίπλοκη γιατί γίνονταν πολύ λιγότερες εξετάσεις εκείνη την περίοδο.

Ερώτηση: Αυτή η αύξηση επηρεάζει την περιοχή συνολικά;

Απάντηση: «Πρέπει να διακρίνουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν ένα είδος κύματος, από την Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των χωρών της Μπενελούξ, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), ο Ιβ Κοπιετέρ.

Μεταξύ αυτών των χωρών, υπάρχουν εκείνες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, «όπου η καμπύλη νοσηλειών δεν ακολουθεί αυτήν των μολύνσεων χάρη στους εμβολιασμούς», και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με μικρό αριθμό εμβολιασμένων, όπου την ακολουθεί περισσότερο.

«Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, με εξαιρετικά ποσοστά εμβολιασμού ή η Ιταλία, η οποία έχει λάβει ισχυρά μέτρα, η επανάκαμψη δεν είναι ακόμη πολύ ορατή», είπε.

«Η Γαλλία βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα: η αναζωπύρωση των μολύνσεων είναι πραγματική αλλά λιγότερο ισχυρή», συνεχίζει ο επιδημιολόγος.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση της πανδημίας εξακολουθεί να επιδεινώνεται και θεωρείται η κατάσταση «πολύ ανησυχητική» σε δέκα χώρες και «ανησυχητική» σε άλλες δέκα.

Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στην κατηγορία μεγαλύτερης ανησυχίας.

Ερώτηση: Πώς απαντούν οι χώρες σε αυτό το ξέσπασμα;

Απάντηση: Οι περισσότερες θέλουν να δώσουν ώθηση στους εμβολιασμούς. Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι προϋπόθεση για την ισχύ του υγειονομικού τους πάσου. Άλλες πάλι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, επιβάλλοντας εκ νέου περιορισμούς αντίστοιχους με αυτούς στην αρχή της πανδημίας.

Η Νορβηγία, η οποία ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαναφέρει μέτρα σε πανεθνικό επίπεδο: έτσι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους δύο φορές την εβδομάδα και να φορούν μάσκα.

Η Αυστρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι περιμένει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο την Κυριακή για την επιβολή απαγορευτικού σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά της, η Ολλανδία ανακοίνωσε μερικό απαγορευτικό από σήμερα Σάββατο, το πρώτο «μερικό απαγορευτικό» του φετινού χειμώνα σε χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Ερώτηση: Πρέπει να φοβόμαστε για μεγάλο αριθμό θανάτων;

Απάντηση: «Αν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, ενδέχεται να δούμε άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους από την Covid-19 στην περιοχή έως τον Φεβρουάριο», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η ήπειρος κατέγραψε 28.216 θανάτους ή 4.031 κατά μέσο όρο την ημέρα (+10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, +18% σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες).

Συγκριτικά, πριν ένα χρόνο, η περιοχή κατέγραφε 3.785 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα στις 8 Νοεμβρίου, αύξηση 41% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και + 109% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ρυθμός προόδου είναι επομένως λιγότερο ταχύς από ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο.

«Είμαστε μάρτυρες ενός κύματος μόλυνσης λόγω της παραλλαγής Δέλτα και εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών, αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτρέψει το συσχετισμό με τις νοσηλείες», δήλωσε ο Ιβ Κοπιετέρ.

«Το όλο θέμα αυτής της νέας αναζωπύρωσης είναι ότι υπάρχει πράγματι μια διάσταση μεταξύ των δεικτών, αλλά αναπόφευκτα θα βιώσουμε μεγάλες ετερογένειες μεταξύ των χωρών ανάλογα με την κάλυψη εμβολιασμού».

Ερώτηση: Αρκούν οι εμβολιασμοί περισσοτέρων ανθρώπων;

Απάντηση: Όχι, απαντά ο Ιβ Κοπιετέρ. «Το κλειδί είναι φυσικά να εμβολιαστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης». «Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι πρώτα απ’ όλα απαραίτητο να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ο αερισμός εσωτερικών χώρων και μια πολιτική διεξαγωγής ελέγχου», είπε.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο ΠΟΥ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, να χρησιμοποιούνται μάσκες σε μαζική κλίμακα και να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ