Πρωθυπουργός Πολωνίας: Εκατομμύρια μετανάστες θα φθάσουν στην Ευρώπη αν χαλαρώσουν οι έλεγχοι

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα δεχθεί την εισροή «εκατομμυρίων» μεταναστών, αν οι συνοριακές πολιτικές παραμείνουν χαλαρές.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως, μπροστά στις εξελίξεις στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, δεν αποκλείει τον κίνδυνο πολέμου.

«Αν δεν είμαστε ικανοί να εμποδίσουμε τώρα την είσοδο χιλιάδων μεταναστών, σύντομα θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια που θα έρχονται προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι μιλώντας στην Bild.

«Αν δεν προστατεύσουμε αποφασιστικά και δεν υπερασπίσουμε τα σύνορά μας στην Ευρώπη, εκατοντάδες εκατομμύρια από τη Αφρική ή τη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία», δήλωσε.

Ο Μοραβιέτσκι περιέγραψε την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν στην Πολωνία, χώρα μέλος της ΕΕ, ως σταθερή με αυξανόμενο κίνδυνο.

«Λευκορωσικές δυνάμεις προκαλούν όλο και πιο άμεσα. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το ένα βήμα παραπάνω στη διαδικασία», δήλωσε. «Επειδή εμείς οι Πολωνοί είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με κάθε τρόπο. Τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και επίσης του ΝΑΤΟ».

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ευχαριστημενος που έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ. Ενδέχεται να ακολουθήσει τώρα μια κοινή δήλωση της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

«Ένα άλλο βημα θα μπορούσε να είναι η ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρεται επισήμως στην παραβίαση των εδαφών τους», δήλωσε. Το άρθρο προβλέπει διαβουλεύσεις ανάμεσα στους συμμάχους, αλλά όχι ακομη στρατιωτική αρωγή.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό τι σχεδιάζουν η Λευκορωσία και η Ρωσία.

«Ενδέχεται η κρίση στα σύνορα να έχει στόχο μόνο να αποσπάσει τη προσοχή από νέες στρατιωτικές επιθέσεις που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν ετοιμάζει στην Ουκρανία», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ