Ολική έκλειψη Ηλίου την 4η Δεκεμβρίου ορατή μόνο από τους… πιγκουίνους!

Μια ολική έκλειψη Ηλίου -η μοναδική του φετινού έτους- θα συμβεί αύριο Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα είναι ορατό πλήρως μόνο για λίγο από την Ανταρκτική και το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, συνεπώς μάλλον μόνο οι πιγκουίνοι και όσοι τολμηροί βρεθούν εκεί, θα την δουν ολόκληρη, ενώ εν μέρει ορατή θα είναι από τη Νότιο Αφρική και τη νότιο Ωκεανία.

Ολοκληρώνονται έτσι οι εκλείψεις του 2021, καθώς είχε προηγηθεί μια ολική σεληνιακή την 26η Μαΐου, μια δακτυλιοειδής ηλιακή την 10η Ιουνίου και μια μερική σεληνιακή την 19η Νοεμβρίου.

To 2022 θα υπάρξουν μια μερική ηλιακή την 30η Απριλίου, μια ολική σεληνιακή την 15η-16η Μαΐου, μια δεύτερη μερική ηλιακή την 25η Οκτωβρίου (ορατή και από την Ελλάδα), καθώς και μία ολική σεληνιακή την 7η-8η Νοεμβρίου. Η επόμενη ολική ηλιακή θα συμβεί την 20η Απριλίου 2023.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, καλύπτοντας πλήρως τον ηλιακό δίσκο και αποκαλύπτοντας έτσι την εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το λεγόμενο στέμμα. Η διάμετρος του Ηλίου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη εκείνης της Σελήνης, αλλά η τελευταία συμβαίνει να βρίσκεται επίσης σχεδόν 400 φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι ο Ήλιος, οπότε μπορεί να τον καλύψει από τα μάτια ενός γήινου παρατηρητή.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θα μεταδώσει την έκλειψη από την Ανταρκτική τόσο στο κανάλι της στο YouTube όσο και στη διεύθυνση nasa.gov/live, ξεκινώντας από την 08:30η ώρα Ελλάδας του Σαββάτου και τελειώνοντας την 10:37η π.μ..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ