Μια «ασθενής έκρηξη» στο βουνό των 1486 μέτρων που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, επιβεβαιώθηκε ως φρεατική ή έκρηξη ατμού από το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs).
«Βάσει οπτικών αναφορών, σεισμικής δραστηριότητας, ανίχνευση υπέρηχων και δεδομένα από δορυφόρο, η DOST-Phivolcs επιβεβαιώνει ότι μια φρεατική έκρηξη σημειώθηκε στον κρατήρα του Πινατούμπο μεταξύ 12:09 και 12:13 μ.μ.», ανέφερε η υπηρεσία με μήνυμα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το cnnphilippines.com.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρξε πολύ χαμηλή σεισμική δραστηριότητα στο ηφαίστειο τις προηγούμενες ημέρες και χαμηλή ηφαιστειακή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που μετρήθηκε στη λίμνη του κρατήρα του Πινατούμπο, καθώς και υψηλός υπέρηχος από τη σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη, τότε το γεγονός πιθανότατα οφείλεται σε ρηχές υδροθερμικές διεργασίες κάτω από το ηφαίστειο», ανάφερε επίσης το Κέντρο.
Δεν παρατηρήθηκε εκτίναξη τέφρας από το συμβάν. Όμως το Phivolcs προειδοποίησε τους πολίτες να μην πάει κοντά στο βουνό και προέτρεψε τις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν τις επισκέψεις, καθώς “ρηχές φρεατικές ή υδροθερμικές εκρήξεις όπως η τωρινή μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση.”
Εικόνες από την έκρηξη μεταδόθηκαν από τα τοπικά μέσα:
Οι φρεατικές εκρήξεις είναι συχνό φαινόμενο σε ηφαίστεια και δημιουργούνται όταν το καυτό μάγμα συναντήσει ένα θύλακα νερού, επιφανειακό ή υπόγειο. Η ακραία θερμοκρασία του μάγματος, η οποία κυμαίνεται από 500 μέχρι 1.170 °C προκαλεί σχεδόν ακαριαία εξάτμιση του νερού, η οποία οδηγεί σε μία έκρηξη ατμού, νερού, τέφρας, βράχων και ηφαιστειακών βομβών, σύμφωνα με το el.wikipedia.org.
Το Πινατούμπο, ένα από τα 5 ενεργά ηφαίστεια που φιλοξενούν οι Φιλιππίνες, έγινε διάσημο μετά την τελευταία τεράστια έκρηξη του τον Ιούνιο του 1991. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην σύγχρονη ιστορία και η δεύτερη μεγαλύτερη τον 20ο αιώνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο, σκοτώνοντας 847 ανθρώπους.
Ηλίας Σιατούνης