Ν.Ηλιόπουλος: Άρωμα βαθιάς θεσμικής παρακμής

Για «άρωμα βαθιάς θεσμικής παρακμής», μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς σχετικά για τον Μένιο Φουρθιώτη.

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «μιλάμε για έναν υπόδικο, έναν άνθρωπο για τον οποίο ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε ότι εισέβαλε με μπράβους στο Υπουργείο για να τον απειλήσει» και ο οποίος «επί της σημερινής κυβέρνησης, είχε συνοδεία 14 αστυνομικούς». «Με αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν, φαίνεται ότι συνομιλούσε ο κ. Γεραπετρίτης, το νούμερο 2 της κυβέρνησης», είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει «να απαντήσει ξεκάθαρα ποια είναι η σχέση της με το συγκεκριμένο άτομο και για ποιο λόγο αυτός φέρεται να εκβιάζει μέλη της κυβέρνησης». Σχολίασε ότι «αυτή η θεσμική παρακμή δεν αξίζει στη χώρα και στους πολίτες» και πως «μαζί με την ανεπάρκεια στην πανδημία και την ακρίβεια, η κοινωνία πληρώνει ακριβά και στα θέματα Δημοκρατίας την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι πραγματικό το αίτημα για την πολιτική αλλαγή».

Σχετικά με την ακρίβεια υπενθύμισε τις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και σχολίασε πως είναι φανερό ότι υποτίμησε το πρόβλημα. «Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα απ’ όλα είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να προαναγγέλλει αύξηση το Μάιο, καθώς «τώρα είναι που οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». «Αυτή η αύξηση βέβαια δεν θα στηρίξει μόνο τους εργαζόμενους», πρόσθεσε, «αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί σχεδόν το σύνολο του κατώτατου μισθού κατευθύνεται στην κατανάλωση». Επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, «κάτι που έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Ισπανία».«Με την επιδότηση και μόνο καταλήγουμε -με τα χρήματα των πολιτών- να επιδοτούμε τα υπερκέρδη των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας», υποστήριξε. Ακόμη επισήμανε την αναγκαιότητα μείωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γενικά στα καύσιμα, αλλά και να υπάρξει ένα σχήμα ρύθμισης και διαγραφής του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία.

Μιλώντας για την εν εξελίξει κακοκαιρία επισήμανε ότι οι άνθρωποι που είναι στην πιο δύσκολη θέση είναι οι άστεγοι, οι ευάλωτες ομάδες, όσοι δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους», ενώ τόνισε ότι «η ενεργειακή φτώχεια έχει επανέλθει με πολύ βίαιο τρόπο». Είπε ακόμη ότι «σε πάρα πολλά σχολεία η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί σωστά» και πως «το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ίδια τα σχολεία μέσα στο Σαββατοκύριακο να λύσουν προβλήματα που η κυβέρνηση δεν έχει λύσει εδώ και δύο χρόνια».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και άλλες υποθέσεις σεξουαλικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε πως «δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τώρα ‘γεννήθηκαν’ αυτά τα περιστατικά, αλλά ότι τώρα αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη ορατότητα, ότι τώρα σπάει η σιωπή». Τόνισε πως «το θεσμικό και δημοκρατικό μας καθήκον είναι να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη σε οποιαδήποτε υπόθεση -όσο ισχυρά οικονομικά ή πολιτικά στηρίγματα μπορεί να έχουν αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θεσμικά ελλείμματα που προκύπτουν σε αυτές τις υποθέσεις, σχολιάζοντας ότι «δεν γίνεται να χρειάζονται τρεις μέρες μέχρι να δει ο ιατροδικαστής το θύμα -όπως κατήγγειλε η ίδια- ενώ θα έπρεπε να καταθέσει την πρώτη φορά παρουσία ψυχολόγου, κάτι που δεν έγινε». «Ζητούμενο είναι ο διαρκής αγώνας για να κατοχυρώνουμε θεσμικά εργαλεία, όπως κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός», είπε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς για μια κοινωνία ανοιχτή, που θα παράγει ένα πλαίσιο ασφάλειας για όλες και όλους, που δεν θα ανέχεται καμία πρακτική έμφυλης βίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ