Η σελίδα του ουκρανικού Υπουργείου Αμύνης στο twitter δημοσίευσε εικόνες την 25η Φεβρουαρίου που όπως ισχυρίζεται δείχνει ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος να καταρρίπτει ένα ρωσικό. Το Reuters έλεγξε το ευρέως κοινοποιημένο βίντεο και το χαρακτήρισε «ψεύτικο».
Το tweet του υπουργείου ήταν ακόμα ανοιχτό τη στιγμή της δημοσίευσης. Το βίντεο διάρκειας 15 δευτερολέπτων συνοδεύεται από τον τίτλο «Τι κάνει αυτός ο Ουκρανός άσσος;» Ο λογαριασμός του Υπουργείου Άμυνας το περιγράφει ως μαχητικό αεροσκάφος MiG-29.
#stoprussia
Що виробляє цей український ас 😳🤜
——————————————–
МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ знищує “нєімєющій аналогов” Су-35 російських окупантів ❌❌❌ pic.twitter.com/z6YVnm8ezo— Defence of Ukraine (@DefenceU) February 25, 2022
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να ανεβάσουν το βίντεο στο YouTube με τον τίτλο «Ghost of Kiev. «Κυνομαχία» μεταξύ ουκρανικού MiG29 και ρωσικού Su27 προσομοιωμένη στο DCS World». Το βίντεο, το οποίο έχει πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές, αναφέρεται σε μια ανεπιβεβαίωτη αλλά πολύ ταχέως διαδεδομένη ιστορία για τον Ουκρανό άσσο «Ghost of Kyiv», ο οποίος φέρεται να κατάφερε να καταρρίψει μόνος του έξι εχθρικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, αυτό το βίντεο ανέβηκε για πρώτη φορά στο YouTube με τον τίτλο «Ghost of Kiev kill». Ο χρήστης που το ανέβασε ισχυρίστηκε ότι το βίντεο έγινε με έναν ψηφιακό προσομοιωτή μάχης.
Το DCS σημαίνει Digital Combat Simulator World, ένα ψηφιακό παιχνίδι πεδίου μάχης που αναπτύχθηκε από την Eagle Dynamics.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Matthias Techmanski επιβεβαίωσε σε ένα email στο Reuters ότι το βίντεο προέρχεται από την DCS και ότι η Eagle Dynamics «δεν είναι υπεύθυνη για τη διανομή του» και δεν υποστηρίζει «τέτοιο περιεχόμενο».
Ο έλεγχος από το Reuters ανέφερε ότι το βίντεο ήταν «ψεύτικο» και προέρχεται από βιντεοπαιχνίδι. Έτσι η ανάρτηση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο twitter κρίνεται παραπλανητική.
Ορισμένοι χρήστες διέγραψαν το βίντεο και ζήτησαν συγγνώμη.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλά τέτοια παρόμοια βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφονται ως πλάνα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας έτσι το πρόβλημα στο οποίο βίντεο με ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο αυθεντικότητας, καταλήγουν να διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα να παριλαμβάνονται και από κρατικούς λογαριασμούς.
Πηγή: rt.com