Την ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία προέταξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ριάντ. «Μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Σαουδάραβα ομολόγου του.
Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και έχει τεράστια επιθυμία να προσελκύσει ποιοτικά επενδυτικά έργα. Τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες παρόλο την πανδημία: το 2021 η Ελλάδα είχε έναν από τον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και στον επενδυτικό τομέα κατέγραψε ρεκόρ 17 ετών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σημείωσε. «Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και ξεκινάμε από εδώ, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».
Ειδικά, επισήμανε αν και υπάρχουν ήδη ορισμένες καλές επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, «δεν είναι αρκετές για μας και θέλουμε να τις τρέξουμε». Κι αυτός είναι ο λόγος, όπως προσέθεσε, η ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στο Ριάντ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι να έχουμε αποτελέσματα» και ανέδειξε τη σημασία των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B), που θα εργαστούν από κοινού για να βρουν κοινό έδαφος, να επιταχύνουν και να εντοπίσουν ευκαιρίες για τη συνεργασία τους.
Εξίσου, τόνισε πως κοινή πεποίθηση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι να οριστεί αφενός ένα χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση όλων των δυνατοτήτων συνεργασίας και αφετέρου ορόσημα που θα βοηθήσουν και τις δύο κυβερνήσεις να δουν πώς εξελίσσεται κάθε χρονοδιάγραμμα και πώς μπορούν να συνδράμουν τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή τους. «Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε, και οι δύο κυβερνήσεις, ότι θέλουν να βοηθήσουν γιατί πιστεύουμε πως η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι προς το κοινό συμφέρον τους, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής» υπογράμμισε.
Εν συνεχεία, εξέφρασε την ικανοποίηση από την ίδρυση της ελληνο-σαουδαραβικής επιτροπής. Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα. Είναι η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε και σημείωσε ότι είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η σχέση με τη Σαουδική Αραβία. «Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία έναν από τους πιο στενούς μας φίλους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις προοπτικές περαιτέρω διμερούς συνεργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης εστίασε στην ενέργεια, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, «όπου η Σαουδική Αραβία μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά για την παγκόσμια οικονομία». Επίσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό, στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, δηλώνοντας περήφανος για τις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς στον κατασκευαστικό τομέα, που «είναι στη Σαουδική Αραβία εδώ και δεκαετίες και θέλουμε να συνεχίσουν να είναι εδώ και να είναι μέρος του οράματος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για το 2030». Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμώντας πως η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλες προοπτικές, υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας μας για συνεργασία, «επειδή είναι ένας τομέας που και η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, θα είναι το μέλλον του κόσμου, και πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το μέλλον, μπορούμε να είμαστε μαζί σε αυτό το μέλλον».
Καταληκτικά, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, για την «επαγγελματική διοργάνωση της αποστολής».
«Ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα»
Με την ηγεσία του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν το απόγευμα, στο περιθώριο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.
Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε το «ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα και συζητήθηκαν οι προοπτικές ανά κλάδο, κάνουν γνωστό από το διπλωματικό γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από την πλευρά του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν και οι επικεφαλής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Συνάντηση ‘Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Φραγκογιάννη, Γ. Τσακίρη και Γ. Σμυρλή με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας
Συνάντηση με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) είχαν, στο περιθώριο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο Ριάντ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής. Κατά τη συνάντηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας «Όραμα 2030» και δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει.
Από τη μεριά του, ο Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία.
Ο Γιάννης Τσακίρης επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν ένα σταθερό σχέδιο για την ανάπτυξη και έδωσε έμφαση στις ευκαιρίες συνεργασίας. Ειδική αναφορά έκανε στη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα για την επιτυχία του Ελληνο-Σαουδαραβικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ριάντ.
Ευκαιρίες στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας εντοπίζει ο ΣΕΒ
Σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Σαουδικής Αραβίας προκύπτουν για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές, τα φάρμακα, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και τα τρόφιμα εκτιμά ο ΣΕΒ. Επίσης, τονίζει, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υπηρεσίες διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποβλήτων και ενέργειας.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την επιχειρηματική αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, στις 12 με 14 Μαρτίου, με την υποστήριξη του ΣΕΒ.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Την αποστολή εκ μέρους του ΣΕΒ συνόδευσε ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Συμπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη «εκκίνηση» του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Συνομοσπονδίας των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 105% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και το διμερές εμπόριο έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ