Ομόθυμη η αποδοχή του νομοσχεδίου για την οπαδική βία από τους φορείς

Θετικές ήταν οι τοποθετήσεις των φορέων στα περισσότερα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις», το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κοινή συνισταμένη όλων, ήταν ότι τα μέτρα που αυστηροποιούν το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με κάποιες επιμέρους ενστάσεις που προέβαλαν, τόσο ο πρόεδρος της Super League, Γιώργος Μποροβήλος, όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος. Αμφότεροι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με την υποχρέωση να δηλώνεται ως έδρα της αναγνωρισμένης λέσχης φιλάθλων η έδρα της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας, αλλά και για την πρόβλεψη τιμωρίας των ομάδων για γεγονότα που συμβαίνουν εκτός αγωνιστικών χώρων και συνδέονται με μέλη αναγνωρισμένης λέσχης φιλάθλων. Από την πλευρά του, ο πρέοδρος της Super League 2, Λεωνίδας Λεωτσάκος, ζήτησε να δοθεί παράταση σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ασφαλείας των γηπέδων, θυμίζοντας ότι οι περισσότερες ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας χρησιμοποιούν δημοτικά γήπεδα.

Αναβάθμιση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας και πιο τολμηρές κινήσεις για την καταπολέμηση της βίας, όπως η επέκταση των ποινών στην απαγόρευση τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων, ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, ο οποίος εξέφρασε επίσης τις ενστάσεις της ΕΟΕ για την πρόβλεψη ίδρυσης ξεχωριστής ομοσπονδίας για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό (e-sports).

Τόσο ο κ. Κολυμπάδης, όσο και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ζήτησαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο ή να φέρει με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΟΕ, που αφορά την αντικατάσταση εκλεχθέντος τακτικού εκπροσώπου αθλητικής ομοσπονδίας στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα ζήτημα που κατ’ εξοχήν αφορά την ομοσπονδία στίβου, που ουσιαστικά έχει μείνει εδώ και μήνες χωρίς εκπροσώπηση, μετά το θάνατο του Βασίλη Σεβαστή, καθώς ο εκλεγμένος ως αναπληρωματικός εκπρόσωπος (στην περίπτωση του ΣΕΓΑΣ η Ξένια Αργειτάκη) μπορεί να αντικαταστήσει τον τακτικό για διάστημα έως ενός μήνα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της βουλευτή του ΜέΡΑ25 (και προέδρου του ΣΕΓΑΣ), Σοφίας Σακοράφα, εξέφρασε τις διαφωνίες της ομοσπονδίας και με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου. Για την απελευθέρωση των μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών στα 19 έτη, ο κ. Τριαντάφυλλος ζήτησε να αποσαφηνιστεί αν η δυνατότητα αυτή είναι εφάπαξ ή για κάθε χρόνο, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει πίεση σε νεαρούς αθλητές να υπεραποδώσουν και κίνδυνος αποδυνάμωσης των επαρχιακών και των μικρών σωματείων, προς όφελος των μεγάλων. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την κατάργηση του ανώτατου ορίου ηλικίας για την έκδοση δελτίου αθλητή, ζήτησε αναλογικότητα και διαβάθμιση στις κυρώσεις που προβλέπονται, σε περίπτωση συμμετοχής σε γενική συνέλευση σωματείου που δεν έχει δικαίωμα ή αποκλεισμού σωματείου που έχει δικαίωμα, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη αύξησης της κρατικής επιχορήγησης προς τις ομοσπονδίες, καθώς αυτή βαίνει συνεχώς μειούμενη και καλύπτει ελάχιστα έξοδα πέραν της τακτικής μισθοδοσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων για το 2021, λέγοντας ότι υπήρξαν ιστορικά σωματεία που έμειναν εκτός λόγω κάποιας τεχνικής λεπτομέρειας και έχασαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την ελληνική Πολιτεία από τα χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών και ζήτησε να δοθεί στα σωματεία αυτά η δυνατότητα να επανυποβάλουν την αίτησή τους, τώρα που έχει ανοίξει εκ νέου το Μητρώο για το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ